FEILINFORMERTE: Terje Søviknes (Frp) støttet seg til informasjon fra oljeselskapet ENI. Den informasjonen viste seg å ikke stemme. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FEILINFORMERTE: Terje Søviknes (Frp) støttet seg til informasjon fra oljeselskapet ENI. Den informasjonen viste seg å ikke stemme. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Oljeminister Terje Søviknes feil­informerte Stortinget: - Veldig alvorlig

Omstridt kjempeprosjekt blir ikke lønnsomt før i 2022, tre år seinere enn Søviknes først hevdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Olje- og energiminister Terje Søviknes feilinformerte Stortinget tidligere denne måneden.

Det var i et skriftlig svar til SV den 10. oktober at Søviknes hevdet at statens investeringer i det omstridte Goliat-feltet i Barentshavet vil være tilbakebetalt innen 2019/2020.

Nå går statsråden kanossagang og innrømmer at han ga Stortinget informasjon som ikke var riktig. Søviknes bommet med flere år i spørsmålet om når Goliat-feltet i realiteten vil sørge for inntekter til AS Norge.

Feilinformasjon

Det er det italienske oljeselskapet ENI som driver Goliat-feltet. Terje Søviknes forklarer i et brev til Stortinget, datert 19. oktober, at han støttet seg til opplysninger ENI har gitt departementet da han svarte SV.

«I mitt svar oppga jeg, basert på informasjon fra operatøren, 2019/2020 som årstall for når samlede inntekter, fratrukket driftskostnader, overstiger investeringkostnaden. Selskapet har nå opplyst at de har oppgitt feil årstall til departementet. Det riktige året er 2022», skriver Søviknes i et svar til Stortinget.

Det skal ligge rundt 180 millioner fat med olje under havbunnen på Goliat-feltet. I år 2022, når Norge tidligst kan tjene penger på Goliat-feltet, er over halvparten av olja i feltet allerede pumpet opp og solgt av italienske ENI.

Goliat-feltet ble åpnet i april 2016, men har vært omstridt over lang tid, etter store budsjettoverskridelser og høy usikkerhet rundt lønnsomheten til prosjektet. Utbyggingskostnaden av feltet har steget fra 28 til over 50 milliarder kroner. Feltet har også blitt midlertidig stengt flere ganger grunnet sikkerhetsproblemer.

- Han har ikke kontroll

SVs Lars Haltbrekken mener det nå er grunn til å tro at Goliat-feltet aldri blir lønnsomt for den norske staten.

- Dette er veldig alvorlig! En av de virkelig store investeringene staten gjør på oljefeltet, flere titalls milliarder kroner, og så må oljeministeren gå til ENI for å høre når vi kommer til å tjene penger. Og i tillegg svarer han ikke på spørsmålet vårt: Søviknes sier at oljeselskapet ENI kommer til å tjene penger i 2022. Han sier ikke noe om når Norge vil tjene penger. Det vet vi fortsatt ikke, sier Haltbrekken.

Søviknes fortalte også Stortinget at Goliat-feltet behøver en oljepris på 50 dollar fatet for å gå i null. Også dét tallet tror Haltbrekken er feil.

- Det er helt klart at Norge må ha en langt høyere oljepris enn 50 dollar fatet før Goliat tjener penger til statskassa, hevder Haltbrekken.

I dag ligger oljeprisen på 57 dollar fatet.

- En katastrofe

Haltbrekken mener videre at feilinformasjonen Søviknes har gitt tyder på at statsråden ikke har kontroll i saken.

- Når han må løpe til ENI for å få svar på hvilket år staten kan tjene penger på sine investeringer, så har har han ikke kontroll. Vi frykter at Norge aldri kommer til å tjene penger på Goliat. Innen 2022 er over halvparten av oljen borte. De eneste kommer til å tjene mye penger på den norske olja i Goliat-feltet er et italiensk oljeselskap, sier Haltbrekken videre.

Haltbrekken sier SV kommer til å følge opp denne saken videre.

- Goliat-feltet har vært en katastrofe fra dag én. Både for klima, økonomien og sikkerheten, legger han til.

Søviknes' svar

Terje Søviknes sier han varslet Stortinget med en gang han ble oppmerksom på egen feil.

- Jeg baserte svaret mitt på tallene departementet innhentet fra operatøren. Dette er vanlig prosedyre, fordi det er operatøren som sitter på detaljene og den mest oppdaterte informasjonen om prosjektet. Selskapet har siden opplyst at det har oppgitt feil årstall til departementet. Riktig årstall er 2022. Så snart vi ble gjort oppmerksomme på feilen fra selskapet sendte vi et nytt brev til Stortinget med det nye årstallet, skriver statsråden i en e-post Dagbladet.

Bellona-leder Frederic Hauge sier han ikke er tilfreds med forklaringen fra Søviknes.

- Tallene Søviknes kommer med kan ikke stemme, verken om han svarer på vegne av ENI, som i seg selv er uhørt, og i hvert fall ikke om han svarer på vegne av det norske storsamfunnet.