Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Oljeminister Tord Lien lurer folk og han lurer næringslivet

Trine Skei Grande er også uenig med sjefen for Grønn skattekommisjon.

- DOBBELTKOMMUNIKASJON: Venstre-leder Trine Skei Grande mener Frp´s oljeminister Tord Lien motarbeider det grønne skiftet når han lover gull og grønne skoger for den norske olje- og gassbransjen også i framtiden. Samtidig skryter hun av Høyres avtroppende miljøminister Tine Sundtoft, og mener Frp driver med dobbeltkommuniksjon. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- DOBBELTKOMMUNIKASJON: Venstre-leder Trine Skei Grande mener Frp´s oljeminister Tord Lien motarbeider det grønne skiftet når han lover gull og grønne skoger for den norske olje- og gassbransjen også i framtiden. Samtidig skryter hun av Høyres avtroppende miljøminister Tine Sundtoft, og mener Frp driver med dobbeltkommuniksjon. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Samtidig som oljeminister Tord Lien sier at petroleumsnæringen ikke vil bli svekket i kjølvannet av Parisavtalen, så deler Statoil ut sluttpakker. Lien lurer folk og han lurer næringslivet, sier Trine Skei Grande til Dagbladet.

Venstre-lederen har tatt seg juleferie. Skjønt, det blir nok noe jobbing i ferien også. Mens partilederen nyter sine juletradisjoner, er det tre ord som fortsatt kverner i hodet hennes. Det grønne skiftet.

-  Jeg er forundret over den manglende forståelsen blant både politikere og folk for nødvendigheten av et grønt skifte. Staten bør ikke hjelpe Statoil med å sikre oljearbeidsplasser. Vi bør i stedet sikre et nytt næringsliv med arbeidsplasser som varer.

-  Jeg tok feil Samtidig som hun mener Frp´s oljeminister Tord Lien motarbeider det grønne skiftet når han lover gull og grønne skoger for den norske olje- og gassbransjen også i framtida, så skryter hun av Høyres avtroppende miljøminister Tine Sundtoft.

-  Jeg har hatt en aha-opplevelse de siste to ukene. Jeg tok feil når det gjelder Tine Sundtoft, jeg innrømmer det. Vi har irritert oss over at hun ikke har fått til mer i Norge, spesielt for det klassiske naturvernet, men hun har faktisk reist rundt i verden og snakka med folk. Hun har gjort en kjempejobb, og jeg tror ikke vi i Norge helt skjønner hvor viktig hun var for Parisavtalen.

- Men du støtter samtidig en regjering med en oljeminister som sier avtalen vil føre til mer gassvirksomhet?

- Noen har jo gjort det til en hobby å dobbeltkommunisere, sier Grande, med klar henvisning til Frp's retorikk denne høsten.

Provoserte Sp og SV Men noen kritikere vil si at Grande først må feie for egen dør. Under finansdebatten sa Skei Grande at Venstre, sammen med regjeringen og KrF, hadde fått til et taktskifte for norsk klimapolitikk. Den famøse flyseteavgiften, som flybransjen hevder kommer til å føre til nedleggelse av Rygge flyplass, står igjen som det sterkeste symbolet i statsbudsjettet. Men i finansdebatten fyrte både Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken seg opp over Grandes påstand om at det hadde vært et taktskifte.

- Har det egentlig vært et taktskifte?

- Under de rødgrønne ble det gitt 281 millioner kroner i grønt skattelette i snitt hvert år. Vi har ligget på et snitt på 3,2 milliarder hvert år. Mens MDG bare vil innføre avgifter, og snakker om det som et grønt skifte, så gir vi skattelette på miljøvennlige tiltak tilsvarende med de avgiftene vi pålegger det som er dårlig for miljøet. Det er det som er et grønt skifte, sier Grande, og retter en pekefinger også mot Ap:

FÅR KRITIKK: Olje- og energiminister Tord Lien får kritikk av Trine Skei Grande for å ikke ta inn over seg realitetene i Parisavtalen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Olje- og energiminister Tord Lien får kritikk av Trine Skei Grande for å ikke ta inn over seg realitetene i Parisavtalen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Jeg skjønner ikke at Ap våger å lage en kampanje mot Frp fordi de går med på grønne avgifter. Nå er det bare retorikk igjen i Ap's miljøpolitikk, og ingen ønsker om å bruke virkemidler.

Uenig med ekspert Men i hvilken grad skattelette — eller gulrot — faktisk er et effektivt miljøtiltak, der strides de lærde. Leder for Grønn skattekommisjon, Lars-Erik Borge, mener avgifter — altså pisk — er veien å gå. Gulrot beskrives av Borge som en «nest-best-løsning», som ikke forsterker pisken.

- Jeg er uenig i den vurderingen. Vi skal både fikse klimautfordringa og den store omleggingen av norsk økonomi. Skattekommisjonen er veldig økonomisk og lite politisk.

- Er du fornøyd med det dere har fått til?

- Nei, jeg blir aldri fornøyd. Men det er en start.

- Slitsomt Grande legger ikke skjul på at høsten 2015 er en av de mer krevende periodene i hennes politiske karriere.

- Det har vært slitsomt. Vi har møtt store utfordringer med både arbeidsløshet, omstilling, klimakrise og flyktningkrise.

Så krevende har det vært at Venstre var på nippet til å bryte budsjettforhandlingene fordi regjeringen ikke ga nok til det grønne skiftet. Til slutt kom de til enighet, men Grande er svært klar over at de største kampene fortsatt venter. Til våren skal Stortinget behandle grønn skattekommisjons rapport, og Venstre må få med seg Frp på enda mer av det de misliker mest. Avgifter.

- Hva vi får til på det grønne skatteskiftet vil bli en av de viktigste testene på samarbeidet. Så får landsmøte bestemme hvor vi skal gå etter 2017.

- I bakevja Uansett håper Grande på et 2016 med bredere fokus. Hun er frustrert over politikkens tunnelsyn.

- Vi klarer ikke å forholde oss til mer enn én krise av gangen. Nå har det vært veldig mye snakk om flyktninger, men arbeidsløshet har havnet i bakevja i den offentlige debatten. Men for meg henger arbeidsledighet sammen med klima og miljøpolitikk.

Venstre-lederen mener politikere må løsrive seg fra den offentlige agendaen i større grad.

- Vi må bli flinkere til å ikke til enhver tid la oss styre av den offentlige agendaen, og heller fokusere på de problemene som må løses. Ledigheten kommer bare til å øke, og det må vi gjøre noe med. Fort.

Grande vil også gjøre noe med måten politikerne har håndtert flyktningdebatten.

- Folk flest er blitt skremt av at vi politikere ikke har kommet med gode svar på hvordan vi skal løse utfordringene. Mailboksen min er ikke prega av rasister, men av vanlige folk som syns det er skummelt. Det er politikerne og vårt lederskap sitt ansvar. Derfor har brede kompromisser i asyl- og integreringsavtalene vært viktig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media