Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljeministeren delte video fra høyreradikalt parti - nå beklager han

«Ille ... Sånn skal det ikke være - blir forbanna!».

SLETTET: Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) ble møtt med krass kritikk etter at han delte en video på Facebook, som opprinnelig ble lagt ut av et høyreradikalt parti. Foto: NTB Scanpix / Skjermdump fra Facebook
SLETTET: Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) ble møtt med krass kritikk etter at han delte en video på Facebook, som opprinnelig ble lagt ut av et høyreradikalt parti. Foto: NTB Scanpix / Skjermdump fra Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En video av barn som blir slått ble lørdag kveld delt av olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) på Facebook. Videoen er nå fjernet.

Videoen ble opprinnelig postet av det antiislamske og høyreradikale partiet Britain First. Videoen viser en mann som slår en gruppe barn med hendene og et tynt rør, skriver Aftenposten , som var først til å omtale saken.

Partiet er lite, men har om lag 1,7 millioner følgere på Facebook. Medlemmer i Britain First mener at England skal gjenkristnes, og at muslimene må forlate England.

- Ultranasjonalisme

Journalist, forfatter og MDG-politiker Øyvind Strømmen, som har høyreekstremisme som sitt fagfelt, har overfor NRK tidligere beskrevet gruppa som høyreradikal, britisk ultranasjonalisme.

Selve videoen har teksten: «In the name of islam children are being abused». Søviknes delte videoen med teksten «Ille ... Sånn skal det ikke være – blir forbanna!».

Videoen skal opprinnelig ha blitt delt på Youtube i 2015, ifølge irakiske medier. Den skal være filmet på en skole i Maysan-provinsen, og ifølge den irakiske nyhetsformidleren Al-Monitor viser den skolens rektor som slår elevene sine, skriver Bergensavisen (BA). Mannen mistet jobben etter hendelsen, ifølge avisa.

Videoen ble delt av statsråden like før klokken 21 lørdag kveld og fjernet søndag morgen, etter at Søviknes hadde mottatt en rekke krasse meldinger på sin Facebook-side.

- Ja, kommentarfeltet tok av, og det er en del som peker på at det er feil å videreformidle videoer fra Britain First, sier han til Aftenposten.

På spørsmål om han tenkte på hvem avsender var, svarer Søviknes følgende overfor Aftenposten.

- Det var ikke det viktigste for meg. Det viktigste var innholdet i videoen, som er avskyelig. Det er vold mot barn, i dette tilfellet brukes det kollektivt mot hele rekken. Som far reagerer du på det, sier Søviknes.

Søviknes understreker overfor Aftenposten at han ble oppmerksom på videoen da den ble videreformidlet i hans nyhetsstrøm på Facebook.

Beklager

Oljeministeren vil heller ikke kommentere saken ytterligere overfor NTB og statsminister Erna Solberg (H) var ikke tilgjengelig for kommentar søndag ettermiddag.

På direkte spørsmål fra VG, om hvorvidt ministeren burde ha sjekket hvem som sto bak Facebook-kontoen han lenket til, svarer han:

- Det kan du si, og det beklager jeg at det ikke ble gjort. Men nå viser det seg at videoen ble delt av andre medier i andre settinger, det var blant annet irakiske medier som skrev om saken.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Søviknes søndag.

Det er andre gang på kort tid profilerte politikere vekker reaksjoner på sosiale medier. Etter terrorangrepet i London denne uken skrev statssekretær Fabian Stang (H) en Twitter-melding der han var svært kritisk til Dagens Næringsliv-saken som røpte detaljer fra Riksrevisjonens hemmelige rapport om norsk beredskap. Tweeten ble senere slettet, noe statsminister Solberg beskrev som "klokt", skriver NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media