FIKK KRITISKE SPØRSMÅL: Olje- og energiminister Tord Lien på vei til talerstolen i dagens muntlige spørretime på Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FIKK KRITISKE SPØRSMÅL: Olje- og energiminister Tord Lien på vei til talerstolen i dagens muntlige spørretime på Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Oljeministeren grillet om 715 millioner på avveie: - Han kommer til å måtte snu

Venstre, Ap og MDG kritiske til manglende initiativ. Tror Statoil-saken vil bli en ny Telenor-sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det kommer til å bli stilt høyere krav til åpenhet og antikorrupsjonsarbeid i framtiden, også når det gjelder hva som skjer etter at transaksjonene er gjennomført. Skal vi bekjempe korrupsjon må vi forvente at man går lenger i å etterspørre hvor midlene går, sier Ola Elvestuen til Dagbladet etter Stortingets spørretime.

I spørretimen i dag fikk olje- og energiminister Tord Lien en rekke kritiske spørsmål om hans håndtering av Statoils investeringer i Angola, og de 715 millionene som ingen vet hvor endte opp.

I 2011 undertegnet Statoil en kontrakt med det angolske statseide oljeselskapet Sonangol. Som en del av kontrakten måtte Statoil betale til sammen 715 millioner kroner i sosiale bidrag og støtte til et forskningssenter.

Onsdag avslørte Dagbladet at i tillegg til Statoil, Cobalt og BP, har også spanske Repsol og franske Total gitt øremerkede midler til forskningssenteret. Totalt er det blitt betalt over 3,5 milliarder kroner til senteret - som altså fortsatt ikke er bygd.

- Lien har et eget ansvar Den første som utfordret Tord Lien var MDG-leder Rasmus Hansson, som viste til Dagbladets dekning av saken og Liens uttalelse 7. mars:

- Jeg har klare forventninger til at Statoil arbeider systematisk med sitt samfunnsansvar, hvor arbeidet mot korrupsjon er svært viktig. Det er Statoil som har ansvaret for å følge opp forventningene, herunder å ha kontroll med selskapets pengestrømmer, sa Lien til Dagbladet da.

Rasmus Hansson poengterte i Stortinget at også regjeringen og statsråden har et eget ansvar for å følge opp disse problemstillingene gjennom eierskapsdialogen.

- Kan statsråden bekrefte at han gjennom eierskapsdialogen med Statoil har et eget ansvar for å klargjøre om investeringer går på bekostning av menneskerettigheter? spurte Hansson.

- Jeg kan bekrefte at dette har vært et tema i samtaler mellom meg og Statoils styre. La meg også poengtere at korrupsjon er et alvorlig tema - og en utfordring i Angola. Derfor er det så bra at Statoil er blant de mest åpne selskapene i verden, svarte Lien.

Som Dagbladet har kunnet dokumentere, var Statoils Angola-kontrakt ikke et tema i dialogen mellom Lien og Statoil før etter at kontrollkomiteen fattet interesse for saken i januar.

- Fravær av åpenhet Hansson var ikke fornøyd med svaret, og etterlyste nettopp den åpenheten Lien viste til:

- Åpenhet er et stikkord, og problemet er fraværet av åpenhet og informasjon om hvor veldig store norske midler har endt opp. Statoil har ikke bidratt til åpenhet om hvordan disse transaksonene er gjennomført, og de har inngått avtaler som ikke gir dem tilgang til informasjon om hvor pengene går. I hvilken grad har statsråden selv bidratt aktivt til å bidra til mer åpenhet og informasjon?

Lien viste igjen til forventingene han stiller til Statoil.

- Jeg har vært tydelig overfor Statoil på at jeg har store forventninger til oppfølging av mål om bærekraft og antikorrupsjon. Det har vært et tema i alle eierskapsmøter.

- Lien leter ikke Også Ola Elvestuen (V) og Jette Christensen (Ap) gikk hardt ut mot Lien.

- Det er hundrevis av millioner savnet i Angola. Statoil leter etter dem, Stortinget leter etter dem og norsk presse leter etter dem. Den eneste som ikke leter etter dem er Tord Lien, som mener det ikke er hans ansvar, sa Christensen.

Elvestuen poengterte at det hjelper lite at Statoil er åpne, når de inngår avtaler med selskaper som ikke deler informasjon.

- Det har lenge vært en bekymring om at man passer nøye på egen virksomhet, men i møte med andre stater så er det visse ting man ikke ønsker å vite. Deler Statoil bekymringen om at man opererer utifra en tanke om kontroll over egen virksomhet, men likevel bygger opp under korrupsjonsvirksomhet i andre land?

Tord Lien understreket nok en gang at det er liten tvil om at det er liten tvil om at korrupsjon svekker vekst og velferdsutvikling.

- Derfor er jeg glad for at Statoil er åpne om disse transaksjonene, og at Statoil fortsetter å følge opp progresjonen av teknologisenteret overfor angolske myndigheter, svarte Lien.

- Dårlige svar I etterkant var verken Hansson, Christensen eller Elvestuen fornøyd med svarene.

- Statsrådens svar var dårlige. Han bortforklarer Statoils situasjon med generell støtte i Stortinget for håndtering av statlig eierskap, og at Statoil er flinke med åpenhet og antikorrupsjonsarbeid. Men han går ikke inn på det faktum at departementet har vært aktivt tilbakeholdende med informasjon når Stortinget spør om det. Dette kommer han til å måtte snu på, og det gjør Statoil også. Denne saken vil utvikle seg i retning av Telenor-saken, sier Hansson til Dagbladet etter spørretimen.

Jette Christensen mener Tord Lien ikke svarte på spørsmålene han fikk.

- Han svarer ikke på spørsmålene. Spørretimen er ikke laget for å bare kunne si ting. Dette er symptomatisk på hvordan han har svart kontrollkomiteen. Det er betenkelig at Lien er den eneste som ikke bryr seg om å finne pengene. Jeg lurer på hvorfor ikke ministeren vil hjelpe Statoil med å finne pengene, sier Christensen.

- Blant de åpneste i verden Tord Lien kjenner seg ikke igjen i at han ikke svarte på spørsmålene.

- Det er ingen tvil om at korrupsjon er et problem. Det enkleste og viktigste tiltaket for å bekjempe korrupsjon, er åpenhet. Det blir rart å hevde at jeg ikke følger opp dette, når Statoil er blant de mest transparente selskapene i verden. Statoil har siden 2011 vært åpne om hva de har betalt hvor.

- Men hjelper det med åpenhet fra Statoils side, når de ikke vet hvor det blir av pengene etter at de er overført?

- Statoil har sagt til meg at de følger opp videre hvordan det går med pengene til senteret, og at de skal rapportere dette videre til eierne.