Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljeministeren insisterer på Statoil-ansvar for 715 mill

Oljeminister Tord Lien har utvilsomt et ansvar for å følge opp hvor det har blitt av 715 millioner Statoil-kroner, mener Bård Vegar Solhjell. - Statoils ansvar, svarer Lien.

PEKER PÅ STATOIL: Olje- og Energiminister Tord Lien (Frp) har bedt Statoil om en oppdatering i Angola-saken, men ikke med en strammere frist enn «i løpet av første halvår 2016». Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PEKER PÅ STATOIL: Olje- og Energiminister Tord Lien (Frp) har bedt Statoil om en oppdatering i Angola-saken, men ikke med en strammere frist enn «i løpet av første halvår 2016». Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har klare forventninger til at Statoil arbeider systematisk med sitt samfunnsansvar, hvor arbeidet mot korrupsjon er svært viktig. Det er Statoil som har ansvaret for å følge opp forventningene, herunder å ha kontroll med selskapets pengestrømmer, skriver Tord Lien i en epost til Dagbladet, og sender dermed nok en gang ansvaret tilbake til Statoil.

I 2011 undertegnet Statoil en kontrakt med det angolske statseide oljeselskapet Sonangol.

Som en del av kontrakten måtte Statoil betale til sammen 715 millioner kroner i sosiale bidrag og støtte til et forskningssenter. Statoil aner ikke hvor disse pengene er, og Sonangol har så langt nektet å fortelle dem det.
 
- Ingen tvil Seniorforsker Inge Amundsen ved Chr. Michelsens institutt fortalte lørdag til Dagbladet at det har vært eksempler på at oljeselskaper har krevd innsyn i forvaltningen av slike sosiale bidrag. Det gjorde ikke Statoil.

Liens skriftlige kommentar kommer som et svar til ny kritikk fra Bård Vegar Solhjell, som sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, til Dagbladet.

- Det kan ikke være tvil om at norsk korrupsjonslovgivning og eierskapspolitikk tilsier at Olje- og energidepartementet har et ansvar for å undersøke en slik sak, sier Solhjell til Dagbladet etter å ha lest lørdagens sak.
 
Han er heller ikke imponert over Statoils forarbeid.

- Det overrasker meg at Statoil ikke klarte å sikre seg bedre, sier Solhjell.

- Uhyre svakt Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite har så langt sendt tre brev til oljeminister Tord Lien der de har bedt om svar på hvor pengene Statoil har betalt til angolanske myndigheter er blitt av, og hvordan statsråden sørger for at Stortingets vedtak om antikorrupsjon blir fulgt opp. Det siste brevet ble sendt tirsdag 1. mars.

image: Oljeministeren insisterer på Statoil-ansvar for 715 mill

Lien har tidligere skrevet til komiteen at han ikke ser på det som sitt ansvar å følge opp pengestrømmen, og Solhjell er langt fra imponert over svarene han har fått så langt.
 
- Olje- og energiministerens svar til Kontroll- og konstitusjonskomiteen er uhyre svakt.  Ansvarsfraskrivelsen er det største problemet i denne saken, olje- og energiminister Tord lien peker på Statoil, og Statoil peker på Sonangol, sier Solhjell.

Forventer gjennomgang Solhjell og komiteen har nå stilt harde krav overfor Lien.
 
- Vi forventer nå en gjennomgang av hvilken informasjon departementet har fått, når de har fått den, og hva de har foretatt seg. Mye tyder på at departementet har kjent til, eller burde ha kjent til, problemstillingene i denne saken. Da burde de har vært en aktiv eier, og stilt spørsmål.

Men verken brevet fra kontrollkomiteen, opplysningene som kom fram i Dagbladet lørdag, eller kritikken fra Solhjell ser altså ut til å få Tord Lien til å endre syn på sitt eget ansvar.

- Etablert rollefordeling I et epostintervju spør Dagbladet Lien konkret om hvorfor han ikke ser på det som hans ansvar å følge opp pengestrømmen Statoil har innbetalt til ulike lands myndigheter. Lien viser til rollen departementet har som eier, nettopp den rollen Solhjell mener departementet burde ha brukt mer aktivt.

- I mine tidligere svarbrev til Kontroll- og konstitusjonskomiteen har jeg understreket viktigheten av å følge den etablerte rollefordelingen mellom departementet som eier og styret og ledelsen i Statoil, skriver Lien.

Han har nå bedt Statoil om en oppdatering, men ikke med en strammere frist enn «i løpet av første halvår 2016».

- Som jeg har informert komiteen vil jeg be styret gi meg en orientering om status og videre arbeid etter dette, skriver Lien.

IKKE IMPONERT: Bård Vegar Solhjell (SV) sitter i kontroll- og konstitusjonskomitten for SV, og beskriver oljeminister Tord Lins svar til komiteen som "uhyre svakt". Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
IKKE IMPONERT: Bård Vegar Solhjell (SV) sitter i kontroll- og konstitusjonskomitten for SV, og beskriver oljeminister Tord Lins svar til komiteen som "uhyre svakt". Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer