Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap vil verne deler av Lofoten:

Oljeministeren kaller det «et stort svik», mens Venstre og SV mener Ap ikke går langt nok

Arbeiderpartiet vil verne deler av Lofoten fra oljenæringen. Det får alle fra Frp til MDG til å reagere, men av vidt forskjellige grunner.

«STORT SVIK»: Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) kaller Arbeiderpartiets Lofoten-kompromiss for et «stort svik». Han er blant flere som reagerer på Ap's kompromiss som åpner for å konsekvensutrede for oljevirksomhet i Lofoten og samtidig verne andre deler. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
«STORT SVIK»: Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) kaller Arbeiderpartiets Lofoten-kompromiss for et «stort svik». Han er blant flere som reagerer på Ap's kompromiss som åpner for å konsekvensutrede for oljevirksomhet i Lofoten og samtidig verne andre deler. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiets programkomité vil konsekvensutrede oljevirksomhet i et lite havområde sør for Lofoten, men vil verne det meste av Lofoten, Vesterålen og Senja, kom det fram mandag.

Ap-leder Jonas Gahr Støre meddelte at den såkalt tredelte løsningen i spørsmålet om olje- og gassvirksomhet utenfor de tre byene er et sårbart område med behov for stor varsomhet, særlig for de fiskeriinteresserte.

Forslaget innebærer at havområdet utenfor Lofoten i et belte på 50 kilometer fra land, gjøres til petroleumsfri sone, skriver NTB.

- Et stort svik

Det får flere til å reagere, deriblant olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp). Til NTB kaller han Ap's avgjørelse for «et stort svik».

- Det er et helt feil signal å komme med i lys av oljeprissjokket og de utfordringene som næringen har, sier Terje Søviknes (Frp) til NTB.

- Dette blir en viktig sak i valgkampen, så får vi se hva velgerne sier. Jeg er sikker på at mange opplever dette som et stort svik fra Arbeiderpartiet, sier han.

Søviknes mener dessuten Arbeiderpartiet skyver beslutningene foran seg ved å utsette beslutningen om to av områdene Nordland 7 og Troms 2 til neste stortingsperiode.

- Det er et dårlig kompromiss. Jeg stiller spørsmål om hva slags kunnskap Arbeiderpartiet har fått i 2017 som de ikke hadde i 2013 da de gikk inn for å konsekvensutrede hele området, sier Søviknes.

Om Arbeiderpartiets landsmøte følger programkomiteens forslag, er det bare Høyre og Fremskrittspartiet som fortsatt ønsker konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Men Søviknes mener det ikke er grunn til å gi slipp på ambisjonene.

- Fremskrittspartiet og Høyre har vært tydelige på vårt standpunkt, og det skal jo være et valg til høsten. Jeg tror ikke siste ord er sagt i Arbeiderpartiet eller fagbevegelsen heller, sier han.

Noe, men ikke nok

Andre som reagerer, er Venstre og SV, men av helt andre grunner. Både SV og Venstre mener Arbeiderpartiet ikke gjør på langt nær nok for å verne miljøet fra eventuell petroleumsvirksomhet.

- Det er positivt at Ap går i riktig retning i spørsmålet om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, men partiet bør ta skrittet helt ut og sørge for varig vern av alle disse sårbare havområdene, sier nestleder i Venstre og leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget Ola Elvestuen.

Venstre håper det vil bli et politisk flertall for varig vern av områdene i løpet av våren.

- Vern av disse havområdene sto øverst på blokka for Venstre i inneværende stortingsperiode. Det kommer det også til å gjøre i neste periode, sier Elvestuen.

SV kaller Ap's avgjørelse for «første steg mot åpning for oljeboring» i Lofoten.

- Dette forslaget er ikke noe kompromiss, det er første steg til åpning av disse områdene, sier SV-leder Audun Lysbakken.

- For klimaet gjør det like stor skade uansett hvor i området oljen utvinnes først. At Ap flytter seg, viser at motstanden mot oljeboring i sårbare områder er på offensiven, legger han til.

Miljøpartiet De Grønne er heller ikke nådig i sin omtale av Ap's kompromiss. Nasjonal talsperson Rasmus Hansson kaller forslaget et hjelpeløst forsøk på å ta et skikkelig standpunkt.

- Når skal Arbeiderpartiet innse at det ikke går an å være miljøvennlige og oljevennlige samtidig, spør Hansson.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media