Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Oljeministeren og regjeringen ser ut til å mangle respekt for Stortinget

SV, KrF og MDG krever svar om omstridt prestisjeprosjekt i Nordsjøen.

STRØM FRA LAND: Edvard Grieg, drevet av Lundin Norway, er en av plattformene på Utsirahøyden som Stortinget har bestemt at skal drives med strøm fra land innen 2022. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STRØM FRA LAND: Edvard Grieg, drevet av Lundin Norway, er en av plattformene på Utsirahøyden som Stortinget har bestemt at skal drives med strøm fra land innen 2022. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi frykter regjeringen vil la oljeselskapet Lundin fortsette å bruke sterkt forurensende gasskraftverk på Edvard Grieg plattformen, sier Lars Haltbrekken, stortingsrepresentant for SV.

- Hvis ikke bør de snarest gå ut og si at Stortingets vedtak om full elektrifisering av kraftproduksjonen på Edvard Grieg står ved lag og skal gjennomføres.

Over fire år etter at alle partiene på Stortinget, etter lang tids intens dragkamp, gikk inn for at oljeplattformene på Utsirahøyden skal drives med strøm fra land, pågår det fortsatt en heftig diskusjon mellom deler av opposisjonen og Olje- og energidepartementet.

Bekymret opposisjon

Elektrifisering av sokkelen blir sett på som et viktig tiltak for å få ned klimagassutslippene fra olje- og gassproduksjonen i Norge, fordi plattformene i dag får strøm og varme fra egne gassturbiner ute på plattformene.

FEIRET: Aps Terje Lien Aasland og Heikki Holmås (SV) feiret med kake sammen med Jon Evang (t.h.) fra miljøstiftelsen Zero, da det ble gjennomslag for å elektrifisere Utsirahøyden i 2014. Foto: Marte Christensen / NTB Scanpix
FEIRET: Aps Terje Lien Aasland og Heikki Holmås (SV) feiret med kake sammen med Jon Evang (t.h.) fra miljøstiftelsen Zero, da det ble gjennomslag for å elektrifisere Utsirahøyden i 2014. Foto: Marte Christensen / NTB Scanpix Vis mer

Feltene Stortinget vedtok å elektrifisere er gigantprosjektet Johan Sverdrup, Ivar Aasen, Gina Krog, og Edvard Grieg. Det ble satt frist til 2022 for når strøm fra land skal være på plass på plattformene.

Årsaken til den betente situasjonen, er at SV, KrF og MDG ikke er overbevist om at begge gassturbinene på Edvard Grieg, som drives av oljeselskapet Lundin, faktisk kommer til å stenges ned.

Den videre planen for elektrifiseringen er ventet når planen for «fase to» av Johan Sverdrup blir lagt fram for Stortinget. Den er nå til behandling hos departementet.

Vurderte mistillit

Både Tore Storehaug i KrF og Lars Haltbrekken i SV har gjentatte ganger stilt spørsmål i Stortinget, uten å bli beroliget av svarene de har fått - seinest da olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) var i spørretimen i begynnelsen av november.

Freiberg svarte at «Stortingets vedtak vil bli fulgt opp», men svarte ikke direkte ja eller nei på om vedtaket, slik Freiberg ser det, innebærer at begge gassturbinene på Edvard Grieg skal stenges.

- Jeg blir særlig bekymret når Freiberg ikke engang svarer på hvordan han tolker stortingsvedtaket, sier Tore Storehaug (KrF).

- Det er ingen tvil om at Stortinget har bestemt at det skal være full elektrifisering, også av Edvard Grieg.

Før sommeren fikk daværende olje- og energiminister Terje Søviknes gjentatte spørsmål om det samme. Dagbladet vet at MDG var på nippet til å stille mistillitsforslag mot Terje Søviknes på grunn av saken.

Grunnen til mistillitsforslaget ble droppet var at Søviknes til slutt svarte at han «så langt» jobber etter vedtaket om at begge gassturbinene på Edvard Grieg skal stenges.

- Det er helt utrolig at vi har en oljeminister som ikke klarer å gi et klart svar på om regjeringen følger opp Stortingets klare vedtak. Både oljeministeren og regjeringen ser ut til å mangle respekt for Stortinget, sier Arild Hermstad, nasjonal talsperson for MDG, til Dagbladet.

- Har lojalt fulgt opp Stortinget

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg har ikke hatt anledning til å stille til intervju med Dagbladet. I en e-post skriver politisk rådgiver Bjørn Siem Knudsen (Frp) at Olje- og energidepartementet «loljalt har fulgt opp de vedtak Stortinget gjorde angående områdeløsningen i 2014».

«Områdeløsningen» viser til systemet som skal forsyne Edvard Grieg og de andre plattformene på Utsirahøyden med strøm fra land.

«Etableringen av områdeløsningen (...) er en integrert del av utbyggingsplanen for Sverdrup-feltets andre byggetrinn. Denne utbyggingsplanen er nå til behandling hos myndighetene og vil bli forelagt Stortinget», skriver Knudsen.

Frøydis Eldevik, kommunikasjonsdirektør i Lundin Norway, har besvart Dagbladets spørsmål på e-post.

På spørsmål om begge gassturbinene kommer til å stenges i 2022, viser Eldevik til stortingsvedtakene og skriver at det er «Lundin Norway sin klare intensjon å oppfylle disse vedtakene på en tilfredsstillende måte».

På spørsmål om Lundin tolker Stortinget dit hen at begge gassturbinene må stenges, skriver Eldevik: «Det er vår intensjon å oppfylle vedtaket i sakens anledning».

«Varmeproblemet»

Teknisk ukeblad, som har dekket saken tett, skrev for et år siden at Lundin ennå ikke har funnet en løsning på hvordan de skal produsere varme på plattformen dersom gassturbinene stenges ned. I dag dekkes varmebehovet med overskuddsvarme fra turbinene, og alternativet skal være å installere en såkalt gasskjel eller el-kjel.

Ifølge Eldevik pågår det «tekniske studier» som «studerer hvordan innretningens varmebehov skal dekkes etter at områdeløsningen er på plass i 2022».

Ifølge bransjenettsted Upstream har det vært diskusjoner mellom Lundin og Olje- og energidepartementet om å fortsette å kjøre en av gassturbinene også etter 2022.

På spørsmål om dette stemmer, viser Eldevik til at det «studeres alternative tekniske løsninger» og jobbes med «ulike tekniske løsninger».

«Ambisjonen er å ta en endelig beslutning slik at alt er implementert og klart til å settes i drift når områdeløsningen er på plass i 2022», skriver Eldevik.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!