NORSKE KORALLER: Lophelia-rev med sjøtrær og Mycale-svamper, som finnes i Sula korallverneområde. Foto: Mareano/ Havforskningsinstituttet.
NORSKE KORALLER: Lophelia-rev med sjøtrær og Mycale-svamper, som finnes i Sula korallverneområde. Foto: Mareano/ Havforskningsinstituttet.Vis mer

Oljemygg dumpet sement i korallområde

Dumpet søpla i omstridt verneområde - returnerte uten funn av olje eller gass. Nå risikerer Centrica politianmeldelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Oljemyggen Centrica Energi fikk en kontroversiell tillatelse til leteboring ved det sårbare Sularevet. De boret, dumpet 80 tonn sement i sjøen og forlot deretter feltet uten funn av verken olje eller gass. Nå vurderer Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) politianmeldelse.

- Vi har fått rapport fra Centrica om utslippet, og en miljøvurdering der de mente at det ikke betydde noe for miljøet. Vi mener at rapporten er mangelfull og at dette er alvorlig. Dumping av ubrukte kjemikalier er ulovlig. Dersom Centrica ikke kan dokumentere tungtveiende sikkerhetsgrunner for utslippet, vil vi vurdere politianmeldelse, sier Hanne Marie Øren i Klif.

Sjeldne koraller
Sula korallverneområde har en av verdens største kjente forekomster av dypvannskoraller. Derfor sa både Fiskeridirektoratet, Direktoratet for Naturforvaltning, Havforskningsinstituttet og Greenpeace nei til boringen. Klif ga tillatelse mot at det ble utøvd ekstra varsomhet. Greenpeace klagde, men Miljøverndepartementet lot Centrica få gjennomslag.

Centrica hadde jobbet på prospektet Caerus i en uke da utslippet skjedde 21. mai. 2. juni forlot selskapet stedet uten funn. Administrerende direktør Dag Omre vil ikke innrømme ulovlig dumping. Han sier at sementen ikke har skadet korallene.

- Vanlig praksis
- Vi har hatt et overvåkningsprogram på riggen som har dokumentert at vi ikke har skadet korallene. Boringen har vært i tråd med forutsetningene, med unntak for sementutslippet, sier Omre.

- Sement er hovedsakelig malt kalkstein, et naturlig produkt. For dette området har vi hatt et generelt skjerpet krav til utslipp og spørsmålet er om sementutslippet er brudd på forutsetningene eller ikke. Det er vanlig praksis i de fleste bassenger å slippe sement til sjøs, sier Omre, som ikke vil spekulere i utfallet av saken.

Truls Gulowsen i Greenpeace håper at Klif anmelder saken.

- Dette viser at oljeindustrien ikke er til å stole på. Centrica visste at dette var en kontroversiell boring, likevel gjør de dette, sier han.

Centrica Energy foretar nå en granskning som skal være ferdig 1. juli.

DUMPET SEMENT: Seadrill-riggen West Alpha leteboret i korallverneområdet utenfor kysten av Sør-Trøndelag. Her skjedde dumpingen. Foto: Seadrill.
DUMPET SEMENT: Seadrill-riggen West Alpha leteboret i korallverneområdet utenfor kysten av Sør-Trøndelag. Her skjedde dumpingen. Foto: Seadrill. Vis mer