Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljemygger suger ut milliarder i statsstøtte

Staten betaler nullskatteytere for å drive leteboring. Utbetalingene har økt med tusen prosent på fire år og internasjonale selskaper strømmer til norsk sokkel.

 DETTE DEKKER MYNDIGHETENE: Staten dekker 78 prosent av letekostnadene for selskaper, også de som ikke betaler skatt. Her sleper seismikkskipet Geo Pacific sine kabler langs Eggakanten utenfor Vesterålen i juli i år. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX .
DETTE DEKKER MYNDIGHETENE: Staten dekker 78 prosent av letekostnadene for selskaper, også de som ikke betaler skatt. Her sleper seismikkskipet Geo Pacific sine kabler langs Eggakanten utenfor Vesterålen i juli i år. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Mens fornybar energi-bransjen etterlyser bedre rammevilkår, drysser staten penger utover nullskatteytende oljeselskaper.

Oljeselskaper som har inntekter, får alle kostnader til leteboring dekket av staten. De betaler også inn betydelige beløp i skatt, hele 78 prosent av nettoinntekten går tilbake til statskassen. I fjor bidro de med 434 milliarder til fellesskapet.

Men også de selskaper som ennå ikke har inntekter og ikke betaler skatt, får store fordeler. Hvert år får rundt 40 selskaper utbetalt 78 prosent av sine letekostnader fra staten.

Bruker milliarder
Beløpet til utbetaling øker voldsomt fra år til år. For likningsåret 2005 gikk 682 millioner kroner ut til 16 selskaper. For 2006 fikk 30 selskaper utbetalt 1,6 milliarder. For 2007 fikk 40 selskaper 5,4 milliarder.

Kravet for 2008 er på 6,4 milliarder kroner fra 38 selskaper, sier seniorrådgiver Brit Thu Gundersen i Oljeskattekontoret til Dagbladet. 6,4 milliarder er en økning på nesten tusen prosent fra 2005 til 2008.

Blant oljemyggene som fikk penger i forrige runde, var Discover Petroleum og Aker Explorations. Men også store, utenlandske selskap som bare er små i Norge, som BG, Ruhrgas og var Gaz de France, fikk støtte fra den norske stat. Gaz de France er kjent for å ville letebore ved korallene på Sularyggen utenfor Sør-Trøndelag.

Se hele lista over alle som fikk penger her (De med negativ skatt).

Vil ha ut mer
Ordningen ble innført da Petroleumsskatteloven ble endret i 2004, for å få flere til å drive leteboring på norsk sokkel. De store selskapene tar kun de områdene der forventer store funn, og ser ikke på de små funnene som lønnsomme nok. Men for myggene og for staten er de det.

Utvinningsraten går ned på norsk sokkel. Siste store funn var Ormen Lange for 12 år siden. Ifølge Oljeindustriens landsforening vil inntektene øke med 200- 300 milliarder kroner dersom utvinningsgraden øker med én prosent.

Ordningen med letesubsidiering på norsk sokkel fungerer. Utbetalingene har økt i takt med antall selskaper som opererer på norsk sokkel, og antall gitte letekonsesjoner. I forrige periode satte regjeringen ny rekord i tildeling, med 178 konsesjoner. Ikke siden Brundtland 3-regjeringens tildeling på 120 konsesjoner er det gitt like mange.

Også de store selskapene på norsk sokkel bruker mer penger på leiteboring. I 2007 kunne de trekke 17,9 milliarder av utgifter til leiteboring direke av på skatten, mot 15 milliarder året før.

Her har norsk politikk fungert godt, mener informasjonssjef i Oljeindustriens landsforening, Sigbjørn Aanes.

Og den som leter mye, vil til slutt også finne.

— 2008 var et godt år når det gjelder funnrate, sier Aanes.

— Helt vanvittig
OLF mener det er miljøvennlig å utnytte små ressurser som kan kobles på allerede eksisterende infrastruktur fra større felter i nærheten. Men miljøbevegelsen reagerer sterkt på subsidieringen.

Dette er vanvittig. Subsidier til miljøskadelig virksomhet som dette er det første vi må bli kvitt når vi skal bekjempe klimaendringer, sier Lars Haltbrekken, og viser til Barack Obamas uttalelser om dette under G20-møtet i forrige uke.

— Staten subsidierer olje som ellers aldri ville blitt tatt opp og selskaper som kanskje aldri vil gi noe tilbake til det norske samfunnet. Det er hårreisende og viser at staten nok en gang har latt seg lure til å tro at det som er bra for oljeselskapene også er bra for Norge, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

— Putt heller pengene i fornybar energi, sier Sondre Båtstrand i Miljøpartiet de grønne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling