OPPRYDNING:I Mexicogolfen pågår arbeidet med å samle opp olje fra havoverflaten. Men mannskapene kan ikke regne med å fjerne mer enn en brøkdel av oljen som lekker ut. Foto: REUTERS/SCANPIX
OPPRYDNING:I Mexicogolfen pågår arbeidet med å samle opp olje fra havoverflaten. Men mannskapene kan ikke regne med å fjerne mer enn en brøkdel av oljen som lekker ut. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

- Oljen er der ute, og der blir den

Bare en brøkdel av oljen vil bli samlet opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Tross innsatsen for å rydde opp etter oljeutslippet i Mexicogolfen, vil bare en brøkdel av oljen bli samlet opp.

- Oljen er der ute, og der blir den, sier marinbiolog Lisa Suatoni fra miljøorganisasjonen Natural Resources Defense Council.

Hun sier det vanlige etter oljeutslipp er at mindre enn 1 prosent av oljen samles opp.

I tillegg er det spesielle forhold ved ulykken i Mexicogolfen som øker faren for at store oljemengder vil bli værende i naturen. Selve utslippet finner sted på havbunnen, og når sølet når overflaten, er det i form av mindre partikler. I tillegg har myndighetene tillatt bruk av kjemiske stoffer som skal løse opp oljen ytterligere.

- Da er ikke målet å samle den opp, i stedet forsøker du å løse oljen opp i partikler som er små nok til at bakterier kan gå løs på dem. Men de giftige stoffene både fra oljen og kjemikaliene er der naturligvis fortsatt, sier Tony Wood, som leder et senter som forsker på oljeutslipp ved A&M-universitetet i Texas.


(NTB)