Oljen har nådd fugleparadiset

Ornitologene frykter massedøden har begynt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Noen mil sør for forlisstedet ved Fedje ligger fugleparadiset Herdla. Dette er det fineste fuglestedet i hele Hordaland, og en viktig overvintrings- og rasteplass for mange fuglebestander.

I ettermiddag nådde oljen fra den forliste «Server» strendene på øya lengst nord i Askøy kommune. Nå frykter Norsk Ornitologisk Forening (NOF) at massedøden kan være i gang.

- Vi er veldig bekymret. Oljen som nå trekker nedover fra Fedje vil i langt større grad ramme områder der det er fugl enn det utslippene fra Rocknes gjorde. Da registrerte vi over 1000 døde fugler, sier Michael Fredriksen, sekretær i Hordaland NOF til Dagbladet.no.

Foreningen har hatt folk ute i dag, men har så langt funnet få skadde fugler. Fredriksen tror ikke det betyr at faren er over.

- Det er grunn til å tro at det er store mengder skadet fugl. Vi vet at det normalt ligger store mengder med fugler rundt Herdla-flaket, områder der vi vet der er olje nå. Men det er vanskelig å finne fuglene når været er så dårlig som nå.

220 arter

Herdla er det viktigste overvintringsområdet for mange fuglebestander i Hordaland, og er fredet. Det er registrert mer enn 200 arter i området, mer enn noe annet område i hele fylket.

- Får vi større tap enn etter Rocknes, og det er meget sannsynlig, kan dette true arter som sliter allerede. Vi risikerer at deler av bestanden forsvinner.

KAN GI MASSEDØD: Ved 16-tiden i ettermiddag lå det tjukt oljesøl i fjæra på Herdla. Foto: SVEIN-JØRGEN WIKEN
KAN GI MASSEDØD: Ved 16-tiden i ettermiddag lå det tjukt oljesøl i fjæra på Herdla. Foto: SVEIN-JØRGEN WIKEN Vis mer

I morgen tidlig drar NOF ut igjen for å lete etter skadet fugl både på Herdla og i hele Øygarden. De står klare til å prøve å vaske fuglene.

- Forskning viser at det hjelper. Mange fugler vi vasket og så merket etter Rocknes-utslippet levde videre. Men det er ressurskrevende, og man trenger folk med spesialkompetanse, sier Fredriksen.

Vil redde fuglene

Å redde truede fuglearter er hovedfokus for opprenskningsaksjonen etter «Server»-havariet.

- Blant fugleartene som lever i området er lundefugl og skarv blant de mest utsatte, opplyste direktør Thor Chr. Sletner i Kystverkets beredskapsavdeling på en pressekonferanse i ettermiddag.

«Server» var 180 meter langt og hadde 585 tonn tung bunkersolje og 72 tonn diesel om bord da det brakk i to etter å ha gått på land utenfor Hellisøy fyr fredag kveld. Dette var kun ballast - hadde skipet vært fullt kunne katastrofen vært mye verre, skriver NTB.

Opprydningen i området er vanskelig på grunn av ekstreme værforhold. Ifølge Meteorologisk institutt er det ventet nordvest sterk storm i kystområdene av Hordaland utover kvelden og natt til søndag.

Oljen har nådd fugleparadiset
STORT SKIP:</B> «Server», her avbildet i Frankrike, er 180 meter langt, og hadde flere hundre tonn olje ombord.
UTSATT:</B> Oljen fra Fedje-forliset nådde i ettermiddag fuglefredningsområdet på Herdla.
SPRER SEG:</B> Oljen fra «Server» sprer seg nå langs kysten av Hordaland.
DELTE SEG I TO:</B> Da «Server» delte seg i to i går kveld var katastrofen et faktum.