VANN PÅ MØLLA? Motstandere av oljeboring i Lofoten og Vesterålen kan få nye argumenter fra geolog Bent Kjølhamar som mener det kan være mindre olje å hente der enn hittil anntatt. I fjor gikk partiet Rødt til aksjon og bygde en oljeplattform utenfor Arbeiderpartiets kontorer på Youngstorget.
Foto: Morten Holm / SCANPIX .
VANN PÅ MØLLA? Motstandere av oljeboring i Lofoten og Vesterålen kan få nye argumenter fra geolog Bent Kjølhamar som mener det kan være mindre olje å hente der enn hittil anntatt. I fjor gikk partiet Rødt til aksjon og bygde en oljeplattform utenfor Arbeiderpartiets kontorer på Youngstorget. Foto: Morten Holm / SCANPIX .Vis mer

- Oljen i Lofoten kan ha lekket ut

Geolog tror havet utenfor Lofoten og Vesterålen kan inneholde mye mindre olje og gass enn antatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Seniorgeolog Bent Kjølhamar tror havet utenfor Lofoten og Vesterålen kan inneholde mye mindre olje og gass enn hittil antatt.

- Vi er blitt mer nøkterne i vår tro på områdene utenfor Lofoten og Vesterålen. Jeg tror ikke det finnes et nytt Ormen Lange eller Troll-felt der, sier seniorgeolog Bent Kjølhamar i selskapet TGS Nopec til Stavanger Aftenblad.

TGS Nopec jobber med en rapport basert på tall de selv og Oljedirektoratet (OD) har samlet inn mellom 1992 og 2000. ODs egne geologer jobber for tiden med å tolke ferskere seismikkdata, samlet inn de siste tre somrene.

Mens direktoratets siste kjente anslag over ressursene i området ligger på 1,5 milliarder fat olje(bare et av feltene**), sier Oljeindustriens Landsforening (OLF) at det kan ligge så mye som 3,4 milliarder fat (alle felt**) i havet utenfor Lofoten og Vesterålen.

Kjølhamar er ikke like optimistisk.

- Havbunnen i den nordlige delen av området kan ha blitt løftet opptil 2 kilometer de siste 50 millioner år, noe som kan ha ført til lekkasjer fra eventuelle oljereservoarer.

Han vil likevel ikke trekke anslagene fra OD og OLF i tvil.

- Poenget mitt er å påpeke en høy geologisk risiko. Vi er enige i at mindre kommersielle funn kan eksistere, men tror resultatet etter lang letevirksomhet også kan være null, sier Kjølhamar.

(NTB)


**Ny versjon med utdypning ventes