Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljen i spill

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Bondevik-regjeringen sparket hele styret i Statoil. Dermed ble hele Olje-Norge satt i spill. I går gjaldt det tilsynelatende lillesøster, det privateide oljeselskapet Saga. Men tilbudet fra Norsk Hydro om å overta Saga er i virkeligheten et utspill som privatiserer Hydro. Staten vil bli selskapets største eier, men ikke lenger ha flertall alene i et fusjonert Hydro/Saga. Et slikt resultat vil gi enorme gavepakker til både Hydros og Sagas private eiere samtidig som den politiske innflytelsen over norsk oljevirksomhet blir drastisk svekket.
  • Statoil, som i dag er største eier i Saga, vurderer tilbudet fra Hydro og vil gjøre det som er forretningsmessig gunstig for Statoil. Dersom Statoil fusjonerer med Saga, vil staten beholde sitt flertall i Hydro, og den politiske kontrollen med oljevirksomheten opprettholdes. Vi finner det uansett uriktig at sentrale elementer i norsk oljepolitikk blir endret uten at det skjer etter grundig og omfattende politisk drøfting.