Oljen kan påvirke korallrev

Havariet kom på verst tenkelige tidspunkt.

OLJESØL: Oljeutslippet fra Godafoss som grunnstøtte på Hvaler for to dager siden har nådd land i Vestfold. Dette bildet er fra Sandø. Kystverket er forberedt på at det vil komme meldinger om oljepåslag både på østfold- og vestfoldsida utover dagen. Foto: Svenska Kustbevakningen
OLJESØL: Oljeutslippet fra Godafoss som grunnstøtte på Hvaler for to dager siden har nådd land i Vestfold. Dette bildet er fra Sandø. Kystverket er forberedt på at det vil komme meldinger om oljepåslag både på østfold- og vestfoldsida utover dagen. Foto: Svenska KustbevakningenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeutslippet kan ha påvirket det store korallrevet i Ytre Hvaler nasjonalpark. For kaldtvannskorallen kom havariet på verst tenkelige tidspunkt.

Revet med den hvite korallen av typen Lophelia pertusa er trolig verdens største innaskjærs rev av kaldtvannskoraller.

I nasjonalparken finnes det et trettitalls rev av kaldtvannskoraller. De fleste befinner seg innenfor områdene Tisler og Fjellknausene.

Oljelekkasjen fra konteinerskipet Godafoss kommer på det mest sårbare tidspunktet, ifølge Direktoratet for naturforvaltning.

Korallene gyter nå, noe de gjør de bare én gang i året. Dette er en periode hvor larvene er særlig sårbare for påvirkninger. Direktoratet frykter at årets avkom kan gå tapt.

Det er gjort noen studier av hvordan koraller reagerer på olje, men det er likevel umulig å si noe om konsekvensene av utslippet. Dessuten er det hovedsakelig tropiske koraller som er studert. Forskerne vet heller ikke særlig mye om hvordan korallene reagerer på dispergeringsmidler som brukes for å løse opp oljeflak slik at oljen faller mot bunnen.

Kaldtvannskorallene regnes som viktige for det biologiske mangfoldet i havområdene. Ytre Hvaler er vernet som nasjonalpark, men har også internasjonal vernestatus.

(NTB)