Oljen skyller i land

Den første delen av det enorme oljeflaket rett utenfor spanskekysten har nå nådd land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første delene av det gigantiske oljeflak drev i land langs kysten av Nord-Spania søndag ettermiddag.

Pålandsvind drev flaket med tung fyringsolje mot en kyststripe som allerede er tilgriset av tidligere utslipp fra oljetankeren «Prestige», som sank utenfor kysten av Galicia 19. november.

Oljeflaket som nærmet seg kysten søndag, inneholder om lag dobbelt så mye olje som det første oljeutslippet, som sølte til en kyststrekning på 50 mil etter at «Prestige» havarerte.

Været avgjør

Hoveddelen av det nye oljeflaket befant seg søndag ettermiddag rundt 3 mil fra kysten, ifølge den spanske visestatsministeren Mariano Rajoy.

- Dette er som russisk rulett. Hvor mye av oljen som til slutt treffer kysten kommer an på vindforhold og havstrømmer, sier Jose Traba, borgermester i Cape Finisterre.

I mens jobber båter på spreng med å samle opp oljesølet.

Oljeflaket er omtrent tre kilometer bredt og består av omkring 11 000 tonn olje. Det ligger nå så nær land at man nå kan se det med det blotte øye.

- Oljen er skikkelig tyktflytende, sier en 24-årig opprydningsarbeider. Jose Miguel Suarez jobber med å renske opp de forurensede strendene. Mannskapet må bruke ansiktsmasker og heldekkende drakter når de jobber med den giftige oljen.

Livsgrunnlaget revet vekk

Med tidevannet kom oljen i land flere steder nær Cape Tourinan i går kveld. En liten landsby med 200 innbyggere ble rammet. Strendene er dekket av det svarte belegget og lufte fylles av svolvelukt.

- I sommer var denne stranda helt fin, den var full av turister. sier Manuel Sambade, 45, til AP. Han jobber som fisker.

- Nå er det bare søppel her. Dette er alt vi har, hva skal vi gjøre når vi mister det, spør han fortvilet.

Allerede er 50 mil av de spanske strendene ved Atlanterhavskysten er stengt for fiske. Spesialskip fra Frankrike, Storbritannia, Belgia, Danmark og Tyskland fortsetter arbeidet med å suge opp olje fra havet. Til nå har omkring 5500 tonn olje blitt samlet opp.

På land skal omkring 2000 tonn ha blitt fjernet.

En liten fransk u-båt ankom i dag. Den skal undersøke om det lekker olje fra Prestiges tanker. Båten ligger på 3600 meters dyp omkirng 25 mil fra kysten av Cape Finisterre.

Fly fra Frankrike og Portugal flyer over området for å se etter nye oljeflak over det området vraket sank.

Mener båten ikke lekker

Spanske myndigheter mener det er Prestiges eget drivstoff som lekker ut, og ikke oljelasten. Den mener tankene er intankte og at oljen har hardnet til på bunnen i kulden og dypet. Miljøvernere er ikke enige, og mener over 20 000 tonn olje har lekket ut av båten.

I dag er det kraftig regn og vind langs Galicias kyst, som nå har fått navnet «Dødskysten».

Demonstrasjoner

Flere tusen mennesker demonstrerte i Santiago de Compostella søndag. De ropte slagord mot det de oppfatter som spanske myndigheters udugelighet i behandlingen av miljøkatastrofen som har rammet regionen.

Representanter for flere politiske partier og fagforeninger deltok, med krav om at regionen Galicia skal erklæres et katastrofeområde. Noen bar plakater hvor det sto «Aldri igjen!».

- Tragedien i Galicia viser hvor maktesløse vi er så fort oljen har rent ut i sjøen, sier Ulrich Rösner i miljøorganisasjonen Verdens Naturfond (WWF).

Spanske myndigheter har avvist rapporter om at vraket av tankeren «Prestige» fortsatt lekker olje.

<B>DEMONSTRERTE:</B> Flere tusen demonstranter i Santiago de Compostela i dag. De krever at myndighetene gjør mer etter oljekatastrofen.
JOBBER PÅ SPRENG:</B> Over 2000 tonn olje har blitt samlet opp fra strendene på spanskekysten.
Venter på mer</B>: Et diger oljeflak er på vei inn mot kysten.