HISTORISK: Arbeidsminister Robert Eriksson og ODU-leder Henning Haug på vei ut fra det første møtet om en mulig statlig kompensasjon for skadde dykkere. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HISTORISK: Arbeidsminister Robert Eriksson og ODU-leder Henning Haug på vei ut fra det første møtet om en mulig statlig kompensasjon for skadde dykkere. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

«Oljenasjonen burde være dykkerne evig takknemlig»

Saken har preget Robert Eriksson helt siden han var ung stortingsrådgiver. Nå sitter han selv med løsningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg gikk læretida hos partilegenden John Alvheim fra 1997 og hadde gleden av å følge ham i mange sosialpolitiske saker. Det var da jeg først ble introdusert for nordsjødykkersaken.

Situasjonen til de skadde dykkerne gjorde sterkt inntrykk på meg og har aldri sluppet taket, sier arbeidsministeren.

Statlig forlik I går hadde han invitert dykkernes representanter til en første samtale på veien mot et statlig forlik med oljeheltene.

- Etter møtet i dag sitter vi igjen med et inntrykk av en arbeidsminister som er genuint interessert i hva nordsjødykkingen gjorde med oss. Vi merket oss et ekte og sterkt engasjement.

Jeg er overbevist om at statsråden har et ærlig ønske om å finne en løsning vi kan leve med, sier Henning Haug, leder for Offshoredykkerunionen.

Verdig punktum Robert Eriksson debuterte i rikspolitikken, 23 år gammel, som politisk rådgiver i Fremskrittspartiets stortingsgruppe.

- Siden har jeg fulgt dykkersaken tett, som stortingsrepresentant fra 2005 og nå som arbeidsminister. Saken er så stor og viktig for oss at vi er innstilt på å sette et verdig punktum, sier Eriksson.

Kraftige spor Opp gjennom årene har han truffet nordsjødykkere en rekke ganger.

- Jeg har sett hvilke påkjenninger de og deres familier har vært utsatt for. Det har satt kraftige spor. Oljenasjonen burde være dykkerne evig takknemlig. At de la grunnlaget for det oljeeventyret Norge opplever, er det ingen som helst tvil om.

Dykkerne gjorde pioneroppdrag på vegne av den norske stat. De skadene og belastningen dykkerne pådro seg må vi ta politisk ansvar for. Noen ganger må politikken si at nok er nok, vi må bli ferdig med det og løse saken en gang for alle, sier Robert Eriksson.

Anstendig løsning Nordsjødykkernes forhandlere ga uttrykk for at kjemien var god under gårsdagens møte.

- En fin begynnelse. Vi diskuterte ikke konkrete summer på kompensasjon, men er enige om å fortsette samtalene om kort tid, sier ODU-leder Henning Haug.

- Jeg føler at vi har en klar felles ambisjon om å finne fram til en anstendig løsning i en sak som har versert i alt for lang tid i rettssystemet. Vi har lagt et konstruktivt løp, som jeg tror vil gi en løsning før sommeren, sier arbeidsminister Robert Eriksson.