STORE UTSLIPP: Utenfor Louisiane sees utslippene godt fra både sjø og luft. Foto: Reuters
STORE UTSLIPP: Utenfor Louisiane sees utslippene godt fra både sjø og luft. Foto: ReutersVis mer

- Oljens effekt på miljøet i Mexicogolfen liten

Mener en BP-ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||De sårbare våtmarksområdene i Louisiana burde komme seg i løpet av få måneder etter oljeutblåsningen, og effekten på miljøet blir ganske liten, mener BPs ekspert.

Den optimistiske vurderingen av skadene etter Deepwater Horizon-katastrofen kommer fra geologen Ed Owens, en framtredende ekspert på beskyttelse av kystlinjer mot oljesøl, som er hyret inn av BP.

- Bare en svært minimal fraksjon av det som har lekket ut, har faktisk nådd fram til kysten i området, noe som betyr at miljøeffekten på kystsiden er ganske liten, sier han og legger til at det vil ta måneder, eller maksimalt ett år, ikke år eller tiår, for kysten å komme seg igjen.

Owens vurdering står i sterk kontrast til oppfatningene til de fleste andre forskerne, som sier at effektene på livet i havet vil vare i flere tiår og at utblåsingen vil endre det biologiske nettverket i Mexicogolfen.

Doug Inkley ved National Wildlife Federation sier at de 2 600 døde fuglene, pattedyrene og skilpaddene som er funnet, kanskje bare er toppen av isfjellet.

Owens derimot sier at mesteparten av oljen er gått i oppløsning på naturlig vis i løpet av de ukene det tok å drive inn til kysten. Resten er hentet opp ved hjelp av lenser eller er blitt brent eller brutt ned av kjemikalier.

Owens, som var teknisk rådgiver for Exxons oppryddingsteam etter Exxon Valdez-havariet i Alaska, har arbeidet med oljelekkasjer siden 1970-tallet og har vært engasjert i Mexicogolfen tidligere.

(NTB)