Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

10 fylkeslag sier nei til Lofoten-olje

- Oljeopprør i Ap

Fellesforbundets leder Jørn Eggum advarer Arbeiderpartiet mot å legge om kursen i oljepolitikken, men Naturvernforbundet jubler over nye signaler.

OLJEPRESS: Ap-leder Jonas Gahr Støre er utsatt for krysspress i spørsmålet om oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Naturvernforbundet heier på dem som vil endre partiets kurs, mens Fellesforbundets leder Jørn Eggum er blant dem som mener kompromisset fra 2017 må ligge fast.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OLJEPRESS: Ap-leder Jonas Gahr Støre er utsatt for krysspress i spørsmålet om oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Naturvernforbundet heier på dem som vil endre partiets kurs, mens Fellesforbundets leder Jørn Eggum er blant dem som mener kompromisset fra 2017 må ligge fast. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helga har en lang rekke fylkeslag i Arbeiderpartiet diskutert oljenæringens framtid og betingelser på årsmøtene sine. Naturvernforbundets leder Silje Ask Lundberg har fulgt ivrig med fra sidelinja.

- Vedtakene viser at det er et oljeopprør innad i Ap. Nå har 10 av 15 fylkeslag gjort klare vedtak om et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Fire av dem har vedtak om varig vern. Det vitner om at Ap er ferdig med å snu i oljepolitikken, sier Lundberg til Dagbladet.

Forventer ny kurs

Mens Arbeiderpartiet i Agder, Vestland, Rogaland, Telemark og Finnmark mener partiet bør holde fast på det skjøre Lofoten-kompromisset fra landsmøtet i 2017, sier følgende ti fylkeslag nå nei til oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

NY KURS: Leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet gleder seg over nye signaler fra Ap.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NY KURS: Leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet gleder seg over nye signaler fra Ap. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Disse er Innlandet, Buskerud, Møre og Romsdal, Østfold, Troms, Nordland, Trøndelag, Vestfold, Oslo og Akershus. De fire siste fylkeslagene har dessuten gjort vedtak om varig vern av de aktuelle havområdene på oljeblokkene Troms II og Nordland VI og VII.

Naturvernforbundet forventer nå at Arbeiderpartiet lytter til flertallet av fylkeslagene og legger om kursen på landsmøtet seinere i vår.

- Dette er en holdningsendring i Ap som jeg håper Jonas Gahr Støre for alvor får med seg. Nå forventer vi at Ap snur og en gang for alle begraver planene om framtidig oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Lundberg.

«Schjøtten» sier nei

Mangeårig Ap-statsråd og stortingsrepresentant Karl Eirik Schjøtt-Pedersen har stikk motsatt bestilling til sine gamle partikolleger. Sjefen i bransjeorganisasjonen Norsk Olje og Gass forventer at landsmøtevedtaket fra 2017 ligger fast.

NEI: Administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, ber Ap holde fast ved programmet som ble vedtatt i 2017.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NEI: Administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, ber Ap holde fast ved programmet som ble vedtatt i 2017. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Arbeiderpartiet gikk til valg på konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten og et stabilt og forutsigbart petroleumskatteregime. Vi forventer at partiprogrammet står fast ut perioden, sier Schjøtt-Pedersen til Dagbladet.

- Dette gjelder Norges viktigste næring, og vi forventer at Arbeiderpartiet ikke skaper usikkerhet om arbeidsplassene til nesten 200 000 mennesker, fortsetter han.

- Trå varsomt

Schjøtt-Pedersen får full støtte av Fellesforbundets leder Jørn Eggum, som også sitter i Arbeiderpartiets sentralstyre. I forkant av helgas årsmøter ga han partifellene sine klar beskjed:

- Etter min mening kan Arbeiderpartiet aldri gå inn for en politikk for aktivt å legge ned våre arbeidsplasser og bygge ned vår industri, sa Eggum, som lørdag gjestet årsmøtet i Trøndelag Ap.

Flere fylkeslag har behandlet en mengde vidtrekkende forslag om endringer i betingelsene for oljeindustrien. Men foreløpig ser det ikke ut til at tilhengerne av å avvikle den såkalte leterefusjonsordningen vinner fram i Ap. Dermed vil næringen kunne beholde den gunstige ordningen, noe Eggum mener er svært viktig.

- I 50 år har Ap vært garantisten for et stabilt oljeskattesystem. La oss ikke skape unødig usikkerhet om Ap's politikk, framholdt LO-toppen.

I Trøndelag kan det se ut til at Eggum ble bønnhørt, for AUF klarte under årsmøtet ikke å skaffe flertall for sitt forslag om avvikling av leterefusjonsordningen og styrt avvikling av oljenæringa innen 2035.

Meldte seg ut

Mens diskusjonene om oljenæringens betingelser gikk høyt på fylkeslagenes årsmøter, kom Bergensavisen med nyheten om at Fellesforbundets store profil i Bergen, Roar Abrahamsen, lørdag meldte seg ut Arbeiderpartiet etter mer enn 30 år som medlem.

I et innlegg på Facebook viste han til nettopp til diskusjonen i partiet om oljeindustriens framtid som begrunnelse. Allerede fredag luftet han tanken om å bryte med partiet.

– Svikter Arbeiderpartiet våre medlemmer, våre arbeidsplasser og vårt grunnlag for velferdsstaten, er mitt medlemskap i Ap over, framholdt Abrahamsen.

Han leder Fellesforbundets største avdeling, avdeling 5, som i fjor skapte overskrifter ved å kreve at Norge sier opp EØS-avtalen. Fellesforbundets ledelse har til nå advart mot dette, men organisasjonen kan komme til å snu under sitt landsmøte seinere i år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!