VOKSER: Oljemyggen Det norske gjør seg lekker for petroleumshungrige nordlendinger med å love langsiktig og stabil satsing i landsdelen. F.v. Stig Vassmyr, Hans Konrad Johnsen og Erik Haugane. 
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, SCANPIX
VOKSER: Oljemyggen Det norske gjør seg lekker for petroleumshungrige nordlendinger med å love langsiktig og stabil satsing i landsdelen. F.v. Stig Vassmyr, Hans Konrad Johnsen og Erik Haugane. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, SCANPIXVis mer

Oljeoptimister ser mot Barentshavet

Norges største oljemygg vil bli veps.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå ser oljeselskapet Det norske med optimistiske øyne mot Barentshavet - og tror på funn.

Med 27 lisenser på norsk sokkel, mot StatoilHydros 179, er avstanden til storebror formidabel. Målet er ikke å konkurrere med StatoilHydro, men å være et supplement og befeste posisjonen som den største av de små.

Administrerende direktør Erik Haugane tegner et bilde av et desentralisert lite selskap som har ambisjoner om å komme seg ut av letefasen og også kunne bli et produksjonsselskap i nord, når han gjør seg lekker for nordnorske medier i Tromsø.

Solgte andel

At Det norske i fjor høst solgte sin 15 prosentandel på Goliat-feltet til StatoilHydro sier ifølge Haugane ikke noe om ambisjonsnivået i nord.

- Skulle vi vært med ENI og StatoilHydro videre, ville det krevd investeringer fra oss på 3-4 milliarder kroner. De pengene har vi ikke nå. Men framover skal vi stå løpet ut dersom vi er med og gjør funn i Nordsjøen, Norskehavet eller Barentshavet, sier Haugane.

Andelssalget til 1,1 milliarder kroner var med å fylle kassa til Det norske som nå har 2 milliarder kroner på bok og tilgang på ytterligere 1,5 milliarder kroner til sine aktiviteter.

Rik spansk onkel

Men det er spansk kapital som skal gjøre Det norske i stand til å utvikle seg til et produksjonsselskap i tilfelle funn. Selskapet har inngått en intensjonsavtale med det spansk/argentinske oljeselskapet Repsol, der Det norske får finansiert sine andeler av framtidige utbyggingskostnader i en eventuell lisens i 20. konsesjonsrunde.

- Repsol er en garantist for at vi skal ha råd til å være med på utbygginger, sier Erik Haugane.

Tror på funn

De to selskapene har sammen søkt på flere lisenser i den 20. konsesjonsrunden som tildeles senere i vår. Selskapene søker på sju lisenser i området Loppa Vest som ligger 250 kilometer nord for Hammerfest og nordvest for Snøhvitfeltet.

- Her har vi kartlagt sju prospekter i Goliatstørrelse der vi har stor tro på å gjøre funn, sier lederen av Harstadkontoret i Det norske, Stig Vassmyr.

Optimismen baserer seg på studier av 3D-seismikk fra området som gir et mer lovende bilde enn tidligere. Dersom optimismen slår til og selskapet gjør funn i størrelsesordenen 80 millioner fat olje, lover Det norske ilandføring av oljen til Finnmark. Ikke for å tekkes nordnorske krav om ringvirkninger på land.

- Ilandføring vil teknisk sett være den beste løsningen for så store funn. Da forsvares det å bygge opp en infrastruktur til land, sier Erik Haugane.

Fokusområder

Men dit er det både høyt opp og langt fram. Goliat som er det eneste oljefunnet i norsk del av Barentshavet som skal bygges ut, er med sine 28 millioner tonn bare en tredel av den størrelsen Det norske omtaler.

I tillegg til håpet om tildelinger i Loppa Vest, er det Hammerfestbassenget sørvest for Snøhvit og Bjarmeland nord som igjen ligger nord og øst for Loppa Vest, som er utpekte fokusområder for Det norske i Barentshavet.

(NTB)