Nå ser oljeselskapet Det norske med optimistiske øyne mot Barentshavet - og tror på funn.
Med 27 lisenser på norsk sokkel, mot StatoilHydros 179, er avstanden til storebror formidabel. Målet er ikke å konkurrere med StatoilHydro, men å være et supplement og befeste posisjonen som den største av de små.
Administrerende direktør Erik Haugane tegner et bilde av et desentralisert lite selskap som har ambisjoner om å komme seg ut av letefasen og også kunne bli et produksjonsselskap i nord, når han gjør seg lekker for nordnorske medier i Tromsø.
Solgte andelAt Det norske i fjor høst solgte sin 15 prosentandel på Goliat-feltet til StatoilHydro sier ifølge Haugane ikke noe om ambisjonsnivået i nord.
- Skulle vi vært med ENI og StatoilHydro videre, ville det krevd investeringer fra oss på 3-4 milliarder kroner. De pengene har vi ikke nå. Men framover skal vi stå løpet ut dersom vi er med og gjør funn i Nordsjøen, Norskehavet eller Barentshavet, sier Haugane.
Andelssalget til 1,1 milliarder kroner var med å fylle kassa til Det norske som nå har 2 milliarder kroner på bok og tilgang på ytterligere 1,5 milliarder kroner til sine aktiviteter.
Rik spansk onkelMen det er spansk kapital som skal gjøre Det norske i stand til å utvikle seg til et produksjonsselskap i tilfelle funn. Selskapet har inngått en intensjonsavtale med det spansk/argentinske oljeselskapet Repsol, der Det norske får finansiert sine andeler av framtidige utbyggingskostnader i en eventuell lisens i 20. konsesjonsrunde.
- Repsol er en garantist for at vi skal ha råd til å være med på utbygginger, sier Erik Haugane.
Tror på funnDe to selskapene har sammen søkt på flere lisenser i den 20. konsesjonsrunden som tildeles senere i vår. Selskapene søker på sju lisenser i området Loppa Vest som ligger 250 kilometer nord for Hammerfest og nordvest for Snøhvitfeltet.
- Her har vi kartlagt sju prospekter i Goliatstørrelse der vi har stor tro på å gjøre funn, sier lederen av Harstadkontoret i Det norske, Stig Vassmyr.
Optimismen baserer seg på studier av 3D-seismikk fra området som gir et mer lovende bilde enn tidligere. Dersom optimismen slår til og selskapet gjør funn i størrelsesordenen 80 millioner fat olje, lover Det norske ilandføring av oljen til Finnmark. Ikke for å tekkes nordnorske krav om ringvirkninger på land.
- Ilandføring vil teknisk sett være den beste løsningen for så store funn. Da forsvares det å bygge opp en infrastruktur til land, sier Erik Haugane.
FokusområderMen dit er det både høyt opp og langt fram. Goliat som er det eneste oljefunnet i norsk del av Barentshavet som skal bygges ut, er med sine 28 millioner tonn bare en tredel av den størrelsen Det norske omtaler.
I tillegg til håpet om tildelinger i Loppa Vest, er det Hammerfestbassenget sørvest for Snøhvit og Bjarmeland nord som igjen ligger nord og øst for Loppa Vest, som er utpekte fokusområder for Det norske i Barentshavet.
(NTB)