Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljepartiene vant i Lofoten

- Blir det oljeboring så flytter vi, sier Lofoten-ungdommer.

 ULTIMATUM: Videregående-elevene Ida Neli Hansen (t.v), Marit Eriksen Wanggaard, Stian Grundstad, Belen Maria Rishatt og Anette Reinåmo stemte SV i dag. Foto: Linda Næsfeldt.
ULTIMATUM: Videregående-elevene Ida Neli Hansen (t.v), Marit Eriksen Wanggaard, Stian Grundstad, Belen Maria Rishatt og Anette Reinåmo stemte SV i dag. Foto: Linda Næsfeldt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVOLVÆR (Dagbladet.no): Oljeforkjempere og oljemotstandere er samlet til felles valgvakene i Svolvær i kveld. Helt fremst sitter fem ungdommer som ser på dette som et oljevalg. De er enstemmige og krystallklare i sin tale:

- Blir det oljeboring her, så flytter vi!

Stian Grundstad, Marit Eriksen Wanggaard, Belen Maria Rishatt, Ida Neli Hansen og Anette Reinåmo stemte alle for første gang i dag.

Ja-partiene sterkest
- Vi har stemt SV. Det er kanskje ikke det vi har mest lyst til å stemme i utgangspunktet, men nei til olje er vår hjertesak. Vi tror SV er det partiet som har mulighet til å gjøre noe, sier Marit.

Først så det veldig lyst ut for ungdomsgjengen. Jubelen satt løst da valgdagsmålingen viste framgang for de rødgrønne. Men jubelen ble snudd til skuffelse da valgresultatet tidlig viste tilbakegang for nei-partiene og framgang for ja-partiene og Arbeiderpartiet i Lofoten-kommunene.

- Det betyr at SV og Venstre ikke har klart å få med seg befolkningen i denne saken, til tross for at Kristin Halvorsen og Erik Solheim har  besøkt regionen flere ganger i valgkampen, sier informasjonssjef i Oljeindustriens landsforening, Sigbjørn Aanes.

- Det kan også bety at flere nei-folk har gått til Ap, og flere neifolk i Ap er positivt for nei til olje-saken, sier Bellonas Elisabeth Sæther.

- Dette er ikke så positivt for oss, og ikke helt som forventet, sier ungdommene Ida og Stian.

- Ikke framtida
De fem unge er alle fra Lofoten-regionen. De er helt uenige med de voksne som mener at oljen er viktig for å sikre økonomisk vekst og tilflytting. Ingen av dem tror oljen er framtida.

- Det blir kanskje arbeidsplasser akkurat i det det bygges, men så må vi jo flytte sørover for å få en utdannelse. Og vi vil ikke utdanne oss i noe som ikke er bærekraftig, sier Anette.

- De gir oss ikke andre alternativer, det er kun dette de snakker om. Vi må ha alternativer, sier Belen Maria Rishatt.

Ungdommene mener at flere skoler og høyskoler vil gjøre området mer attraktivt for de unge. Og når det gjelder energi, mener de det er bedre å satse på vindmøller og havmøller.

- Vi må satse på fornybar energi. Noen mener at vindmøller er stygt, men vi kan ikke være mot alt. Det er bedre å se på vindmøller enn på oljetankere. Noe må vi ofre, sier Marit og Stian.

For Lofoten-ungdommen er oljeboringssaken blitt en del av hverdagen.

- Det er i media, folk snakker om det på bussen, den saken er rundt oss hele tida, sier de fem.

Lav valgdeltakelse
Men saken har tydeligvis ikke engasjert nok. Valgdeltakelsen i Vågan kommune, der Svolvær er sentrum, har sunket med ett prosentpoeng, fra 69,1 i 2005 til 68,1 nå.

- Det er overraskende. Det er i hvert fall ikke noe oljevalg siden SV og Venstre har nedgang i samtlige kommuner, sier redaktør i Lofotposten, Jan Eivind Fredly.

Lofotposten har hatt en meningsmåling om oljeboring på sine nettsider gjennom hele valgkampen. Den har vist at neisida har vært sterkest, men at vet ikke-gruppa har vært stor.

- Dette valget viser at vet ikke-gruppa i hvert fall ikke har gått til nei-partiene, sier Fredly til Dagbladet.

JA-PARTIENE VANT LOFOTEN: Det slår OLFs Sigbjørn Aanes fast. Bellonas Elisabeth Sæther tror mange nei-folk har valgt AP. Foto: Linda Næsfeldt.
JA-PARTIENE VANT LOFOTEN: Det slår OLFs Sigbjørn Aanes fast. Bellonas Elisabeth Sæther tror mange nei-folk har valgt AP. Foto: Linda Næsfeldt. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling