Oljepengebruk nærmer seg handlingsregelen

Sterkere økonomisk vekst vil føre til langt mindre oljepengebruk enn først antatt, melder NRK.

SENKER BRUKEN: Regjeringen legger trolig fram et budsjett med mindre bruk av oljepenger enn tidligere. Foto: Even Bast / Dagbladet
SENKER BRUKEN: Regjeringen legger trolig fram et budsjett med mindre bruk av oljepenger enn tidligere. Foto: Even Bast / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Sterkere økonomisk vekst vil føre til langt mindre oljepengebruk enn først antatt, melder NRK.

De siste årene har staten brukt mer enn handlingsregelen på 4 prosent.

- Det er viktig at vi så raskt som mulig klarer å komme tilbake til 4 prosent, sa finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) i mai.

Etter det NRK erfarer, vil Johnsen tirsdag erklære at målet blir nådd allerede i 2012, flere år før de mørkeste spådommene.

Neste år vil regjeringen bruke 7,4 milliarder mer enn 4-prosentregelen, melder NRK.

I utgangspunktet for budsjettet for 2010 var bruken 45 milliarder over handlingsregelen. Dette ble redusert til 26 milliarder gjennom revidert statsbudsjett i mai.

Ifølge handlingsregelen skal statens bruk av inntektene fra oljefondet tilsvare den forventede årlige realavkastningen, som er beregnet til 4 prosent. Dette skal hindre at fondet tømmes.

Helse, utdanning og samferdsel er andre poster som vil bli prioritert når statsbudsjettet blir lagt fram tirsdag.

I tillegg har regjeringen øremerket 240 millioner kroner til det kommunale barnevernet over statsbudsjettet. Dette for å opprette 400 nye barnevernsstillinger, som de ikke klarte i år.

(NTB)