Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Oljepengebruken begynner å bli høy

Oljemilliarder pumpes inn.

ØKONOM: Tom Staavi, tidligere redaktør i Dine Penger, kommentator i VG og påtroppende informasjonsdirektør i Finans Norge. Arkivfoto: Rune I. Myhre / Dagbladet
ØKONOM: Tom Staavi, tidligere redaktør i Dine Penger, kommentator i VG og påtroppende informasjonsdirektør i Finans Norge. Arkivfoto: Rune I. Myhre / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen legger opp til skatte- og avgiftslettelser på til sammen 9,1 milliarder kroner.

Noe skal hentes inn ved en økning på blant annet kollektivtransport og større kultur- og idrettsarrangementer, med en momsøkning fra 8 til 10 prosent. Men mesteparten dekkes inn med oljepengebruk, og finansminister Siv Jensen «pumper 196 oljemilliarder inn i norsk økonomi neste år», som NTB uttrykker det. Det er ny rekord og drøyt 20 milliarder kroner mer enn i år. Det er anslått at 196 milliarder tilsvarer 2,8 prosent av oljefondet.

- Høyt nivå - Det er ingen overraskelse at pengebruken øker til tildels kraftig, og det er en naturlig i et år hvor vi står overfor store økonomiske utfordringer. Personlig mener jeg også det er fornuftig med skatteletter som dreies mot økt aktivitet i næringslivet. Men det er klart at vi har kommet opp på et høyt nivå av oljepengebruk, sier Tom Staavi, inntil nylig kommentator i VG og påtroppende informasjonsdirektør i Finans Norge.

- Dette er noe alle de foregående regjeringene har bidratt til, hvor de har løst nye utfordringer med å bruke nye penger fra oljefondet, sier Staavi.

Både Aftenposten og Hegnar.no melder at vi neste år kan bli første gang vi tar mer ut fra oljefondet enn det settes inn.

- Vi må begynne å tenke oss om, slik at vi ikke havner i en situasjon hvor vi begynner å bruke pengene til de som kommer etter oss, sier Staavi.

Nullrenter Handlingsregelen tilsier forutsetter at vi over tid bruker like mye av oljefondet som den forventede realavkastningen. Denne er igjen anslått til 4 prosent av fondets kapital. I fjor ble det brukt 2,9 prosent, i år budsjetteres det med 2,8 prosent.

- Enhver økonomi vil si at vi må se bort fra en forventet avkastning på 4 prosent. Med nullrenter og børser nær all time high, er det helt urealistisk, noe som også ble påpekt av Thøgersen-utvalget. Det er vanskelig å være veldig optimistisk til oljefondets avkastning de neste fem-ti åra, sier Staavi.

V og Ap kritiske Ifølge NTB er både regjeringens samarbeidsparti Venstre og Arbeiderpartiet kritiske til oljepengebruken i budsjettet.

- Oljepengebruken er urovekkende ekspansiv og ikke bærekraftig på sikt, fastslo finanspolitisk talsmann Terje Breivik (V) til NTB.

Høyre/Frp-regjeringen vil neste år bruke 61 oljemilliarder mer enn de rødgrønne brukte under finanskriseåret 2009.

- Regjeringen har nå hentet ut like mye penger av oljefondet på tre år som vår regjering gjorde på åtte år. De bruker opp pengene til generasjonene som kommer etter oss, sier Marianne Marthinsen, finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

Krisepakke Finansministeren Siv Jensen sier statsbudsjettet er rettet inn mot omstillingen norsk økonomi må gjennom, og at skattekuttene og tiltakspakka på fire milliarder kroner skal motvirke veksten i arbeidsledigheten.

- Når vi senker skatten for næringslivet, blir det mer gunstig å satse i Norge. Det kan bidra til flere arbeidsplasser. Og lavere skatt på arbeid kan bidra til at flere ønsker å jobbe mer. Deler av skattelettelsene kan derfor hentes inn igjen, sa Jensen da hun møtte pressen onsdag ettermiddag.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!