Oljepenger investeres i genmanipulering

Statens Petroleumsfond har brukt store summer på å kjøpe aksjer i selskaper som utvikler genmanipulerte produkter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt har fondet satset nærmere 900 millioner kroner i de omstridte, flernasjonale selskapene Novartis og Monsanto. Europas største bank advarer nå mot slike investeringer.

Aksjer i selskaper som satser på genmodifisering har tydeligvis stått høyt på handlelisten til pengeplassererne i Statens Petroleumsfond. Hele 831 millioner kroner har fondet brukt på Novartis-aksjer. Det er den største investeringen fondet noensinne har gjort i ett selskap.

I tillegg viser fondets aksjeoversikt at det ved årsskiftet eide Monsanto-aksjer for 56 millioner kroner.

Kontroversielt

Investeringene er svært kontroversielle. Kritikken mot forskning og utvikling av genmodifiserte produkter har økt kraftig det siste året. Miljøvern- og forbrukerorganisasjoner over hele verden advarer mot konsekvensene av gentuklingen.

De to selskapene er tidligere kraftig kritisert også av norske miljøvernere. Novartis, som er et av verdens ledende selskaper innen medisinsk forskning, har en landbruksdivisjon som produserer genmanipulerte planter. Selskapet har blant annet produsert en maistype som er forbudt i Norge.

Monsanto, som er verdensledende innen genmodifisert mat, blir av organisasjonen NorWatch blant annet kritisert for at det motsetter seg merking av genmanipulert mat.

Storbank advarer

I tillegg kan dette vise seg å være en særdeles ulønnsom bruk av oljeformuen. Europas største bank, Deutsche Bank, advarer nå ifølge The Guardian sine kunder og investorer mot å satse penger på Monsanto, Novartis og liknende selskaper.

- Selg aksjene, er bankens klare råd. Grunnen er at aksjene har falt og vil fortsette å falle i kurs fordi forbrukerne ikke ønsker å kjøpe genmat.

Norges Bank, som på vegne av Finansdepartementet forvalter Petroleumsfondet, ønsker ikke å fortelle hva de nå gjør med fondets storinvestering i genaksjer.

- Det vil framgå i neste årsrapport, sier informasjonsdirektør Poul Henrik Poulsson til Dagbladet.