Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljepris under 60 dollar og rentesjokk på børsen

Oljeprisen faller mot 50 dollar og investorene skremmes av økte renter.

BØRS: Børsene faller i New York, Asia, Europa og i Norge. Foto: Linus Sundahl-Djerf
BØRS: Børsene faller i New York, Asia, Europa og i Norge. Foto: Linus Sundahl-Djerf Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Oljeprisen raser videre og er nå ned nesten 50 prosent siden toppen i sommer.

Tirsdag formiddag koster et fat Brent-olje 59,58 dollar, mens den amerikanske lettoljen koster 54,24 dollar fatet.

Enda lavere oljepris er dårlig nytt for en oljetung Oslo Børs og hovedindeksen har på det meste vært ned nesten 2 prosent.

Oljeprisen har ikke vært under 60 dollar siden sommeren 2009 og svekkelsen er på rundt to dollar siden børsslutt mandag og bidrar til at Statoil faller 1,0 prosent.

Aker Solutions faller 4 prosent og DNB faller 3 prosent. Orkla faller nesten 4 prosent og REC faller 5 prosent.

Men det er ikke bare lavere oljepris som skremmer investorene på Oslo Børs. Bjørn Kjos solgte i natt aksjer i Norwegian for 183 millioner kroner. Han måtte gi en solid rabatt for å få solgt aksjene, noe som skaper en viss usikkerhet og sender aksjen ned 6 prosent.

Rentesjokk i Russland Den russiske sentralbanken sjokkerte i tillegg markedet med å heve styringsrenten radikalt i natt, fra 10,5 til 17 prosent. Det kommer bare en uke etter den russiske sentralbanken uttalte at de ikke ville heve renten mer aggressivt, for å ikke forårsake panikk i valutamarkedet.

- Dette er egentlig en panikksituasjon, og sentralbanken tok det mest drastiske tiltaket de kunne komme på, sier Uwe Parpart, administrerende direktør og analysesjef ved Reorient Financial Markets til CNBC.

Renteøkningen vil stramme inn innenlands likviditet, og legge press på det innenlandske næringslivet og forsterke den økonomiske svakheten i landet. Og børsen i Moskva ramler 10 prosent.

- Man kan forvente å se at ulike selskaper og banker vil stå overfor kredittproblemer, hvilket kan betyr at det vil bli utfordrende å opprettholde finansiell stabilitet i Russland.- Det er en vanskelig situasjon. Det eneste stedet som har det verre enn Russland er Venezuela, sier Parpart til nettstedet.

Det kraftige oljeprisfallet har rammer Russland hardt, ettersom olje er Russlands viktigste eksport- og inntektskilde.- Hvis oljeprisen fortsetter å falle, vil sentralbankens tiltak drukne i mer panikk i løpet av dager, sier Parpart til CNBC.

Ned over hele linjen Det er også ned over hele linjen på børsene i Europa og med unntak av Kina var det ned også på børsene i Asia i natt. Og det kommer etter en nervøs avslutning på børsene i New York mandag.

I New York var investorene mest urolig for spekulasjoner om at sentralbanken nå vurderer å endre ordlyden i sine rentebeslutninger, og med det åpne for å starte hevingen av styringsrenten en gang i 2015.

Dow Jones falt 0,46 prosent til 17.201,47 mens S&P 500 falt 0,64 prosent til 1.989,59. Nasdaq falt 0,83 prosent til 4.614,99.

For hver aksje som steg var det tre aksjer som falt på NYSE. På Nasdaq var det to aksjer som falt for hver femte som steg.

Børsene har allerede falt tilbake under 50-dagers glidende gjennomsnitt. Det snakkes på CNBC om at S&P 500 kan være inne for en reaksjon på minst 6 prosent, og det anbefales å shorte indeksen.

Apple var den mest omsatte på Nasdaq der alle de ti mest omsatte aksjene falt. Apple endte ned 1,3 prosent til 108,27 dollar. Facebook falt 1 prosent til 77,08 dollar og Microsoft falt 0,5 prosent til 46,72 dollar.

Tesla falt 1,5 prosent til 203,91 dollar, mens Google falt 1 prosent.

Flere nyheter Svakeste industritall fra Kina på 7 måneder
- Betydelig risiko for rentekutt før den tid
Nedturen fortsatte på børsene i New York