METTER MARKED: På kort tid har oljeprisene gått kraftig opp. Nå forventes det også at tilbudsoverskudded vil ta slutt og prisene stabilisere seg på et høyere nivå. Her plattformen Eirik Raude dutenfor Cape Town i Sør-Afrika. Foto: NTB scanpix
METTER MARKED: På kort tid har oljeprisene gått kraftig opp. Nå forventes det også at tilbudsoverskudded vil ta slutt og prisene stabilisere seg på et høyere nivå. Her plattformen Eirik Raude dutenfor Cape Town i Sør-Afrika. Foto: NTB scanpixVis mer

Oljeprisen har doblet seg siden nyåret. Nå tror analytiker at oversvømmelsen i markedet er over

Saudi-Arabia ikke lenger i oljepriskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag ble nordsjøolje omsatt for over 52 dollar fatet. Der er det høyeste nivået siden i fjor høst.

Det er drøyt to år siden oljeprisen startet på en bratt nedtur fra 100 dollar fatet til bare 27 dollar tidlig i 2016, som følge av et vedvarende overskudd på tilbudssiden.

Nå har prisen altså fordoblet seg siden starten av året, og oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities ser klare muligheter for at oljeprisen vil stabilisere seg på et enda høyere nivå.

Han forklarer at det er flere årsaker til prisstigningen.

Massiv overforsyning De siste to-tre åra har det vært massiv overforsyning i markedet som har presset prosent ned. På det meste har overskuddet vært på 2,5 millioner fat, og etterspørselen har ikke vært i nærheten av tilbudet.

I hovedsak forventes det nå at markedet balanserer seg, noe som har bidratt til å presse prisene oppover.

- Sannsynligvis vil markedet balansere seg i sommer etter å ha vært sterkt overforsynt i flere år. Veksten i tilbudet har helt stoppet opp i flere land etter årevis med svært sterk produksjonsvekst. Samtidig stiger etterspørselen solid, og er i ferd med å ta igjen tilbudet, sier Omdal til Dagbladet.

Dette er den noen av de langsiktige effektene. I tillegg har naturkatastrofer og sabotasjer hatt en kortsiktig innvirkning.

Én av årsakene til prisoppgangen er opprørsangrep og sabotasje rettet mot oljeanlegg i Nigeria. Dette har ført til en kraftig reduksjon i den nigerianske oljeeksporten, noe som har begrenset tilbudet på verdensmarkedet. Opprørsgruppen Niger Delta Avengers - Nigerdeltaets hevnere - sier de sprengte en ny oljebrønn i lufta onsdag. Brønnen tilhører den internasjonale oljegiganten Chevron, skriver NTB.

Også de store skogbrannene i Canada, som har rammet oljeproduksjonen der, har bidratt til prisøkningen. Det har også nye tall fra USA som viser at landets oljelagre har minket.

Saudi-Arabias strategi Saudi-Arabia er nøkkelspilleren på det globale oljemarkedet. Det styrtrike kongedømmet i Midtøsten har hatt regien på mye av det som har skjedd med prisutviklingen. De økte produksjonen, og lykkes med det. I det siste har landet lagt fram planer for hvordan de skal overleve etter oljen, blant annet med et oljefond dobbelt så stort som Norges. Planene er blitt presentert av den kontroversiell visekronprinsen og forsvarsministeren Mohammed bin Salman.

- Bin Salman truet i april med at Saudi-Arabia kan pøse ut én million fat ekstra over natta. Jeg tror ikke det er fysisk mulig, og det virker heller ikke reelt. Mandag sa oljeministeren i landet at kapasiteten ikke skal økes fram mot 2020. Dette er beroligende, sier han.

Frykten ville være at Saudi-Arabia ville fortsette å dytte mer olje på et allerede mettet marked.

- Saudi-Arabia har ikke tenkt å oversvømme markedet på kort sikt. De ønsker også litt høyere priser. 100-110 er for høyt for dem, mens 50 er for lavt. De har også planer om å børsnotere det statlige oljeselskapet Aramco. De vil nok heller gjøre det når prisene er opp mot 70-80 dollar fatet, sier Omdal.

Saudi-Arabias priskrig har skviset de dyreste prosjektene i Norge og USA, men Omdal mener at landet den siste tida har bidratt til å snakke opp prisene.

- Vil opp på 70 dollar Selv om oljeprisen neppe vil nå rekordnivåene på 100 dollar fatet.

- Spørsmålet er hvor høyt prisene må gå før investeringene starter igjen. Må det opp på 55-60 dollar? Det er så mange selskapet nå som har høy gjeld at de kanskje må se prisene stabilisere seg i seks måneder, sier han.

Pareto opererer med prognoser på at prisen vil være mellom 70-80 dollar fatet ved utgangen av neste år. Samtidig mener det er større sannsynlighet for at prisen blir høyere enn at den blir lavere.

- Er en prisstigning bra for Norge?

- Denne nedturen har vært bra for oljeselskapene, men krevende for leverandørindustrien. Sektoren er mer konkurransedyktig, og tåler lavere priser, samtidig som olje er mer konkurransedyktig mot andre energibærere, sier Omdal til Dagbladet.

OLJEPRINSEN: Visekronprins Mohammed bin Salman styrer i praksis Saudi-Arabia. Nå tyder også landets framtreden i markedet på at de vil ha opp prisen. Foto: AP Photo/Hasan Jamali/NTB scanpix
OLJEPRINSEN: Visekronprins Mohammed bin Salman styrer i praksis Saudi-Arabia. Nå tyder også landets framtreden i markedet på at de vil ha opp prisen. Foto: AP Photo/Hasan Jamali/NTB scanpix Vis mer