Oljeprisen har ikke vært lavere siden august. Disse to får skylda

Også Trumps valgseier har påvirket oljeprisen.

OLJEPRISEN: Den libyske generalen Khalifa Haftar og Nigerias president Muhammadu Buhari. Fotomontasje: NTB scanpix
OLJEPRISEN: Den libyske generalen Khalifa Haftar og Nigerias president Muhammadu Buhari. Fotomontasje: NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Prisen på nordsjøolje falt fredag hele 3,3 prosent til 44,3 dollar fatet. Det er den laveste prisen siden august, og 1,6 dollar lavere enn et døgn tidligere, skriver NTB.

Økt oljeproduksjon

Oljenalytiker i DNB Markets, Torbjørn Kjus, forteller at det er tre grunner til den fallende oljeprisen.

For det første er det tall fra OPEC og Det internasjonale energibyrået, IEA.

OLJEPRIS: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus sier det er Nigeria og Libyas økende produksjon som er mye av årsaken til oljeprisfallet. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
OLJEPRIS: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus sier det er Nigeria og Libyas økende produksjon som er mye av årsaken til oljeprisfallet. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer

Ifølge tall fra OPEC økte de 14 medlemslandene produksjonen med 240.000 fat per dag i oktober.

«Skylden» for økningen får Libya og Nigeria. De har økt oljeproduksjonen med 600 000 fat olje per dag på seks uker.

- I Nigeria har det vært en våpenhvile mellom den militante grupperingen Niger Delta Avengers og myndighetene. Helt inntil februar ble grupperingen bestukket av presidenten for å beskytte oljerørledninger, men det var jo mafiavirksomhet. Da han ikke ville betale de 100 millioner dollar i året lenger, snudde de og begynte å angripe oljeledningene, sier Kjus til Dagbladet.

Men for tre måneder siden trådte en våpenhvile i kraft, noe som har ført til at Nigeria har klart å øke produksjonen betraktelig.

- Men for en måned siden sprengte Niger Delta Avengers en rørledning, så vi kan ikke regne med stabilitet, sier Kjus.

I Libya har general Khalifa Haftar tatt kontroll over de fire viktigste havnene øst i Libya, noe som har gjort det mulig for dem å øke produksjonen.

- 600 000 fat er så mye at det blir en prisdriver, sier Kjus.

Trump-seier og økt dollarkurs

Den andre årsaken til oljeprisfallet er det amerikanske valget.

- Vi har hatt en veldig styrking av dollaren etter at Trump ble valgt som president. Oljeprisen noteres i dollar, så en styrkning av dollaren virker negativt på oljeprisen, sier Kjus.

Markedet tror at Trump vil måtte låne eller trykke mye penger for å innfri valgløftene sine, som blant annet er en voldsom satsing på infrastruktur.

- Den ekspansive pengepolitikken markedet ser for seg øker frykten for inflasjon, rentene blir høyere og dermed stiger dollaren, sier Kjus.

OPEC sendte prisene opp fra historiske bunnivåer etter at kartellet tidligere i år varslet at de ville jobbe for å minke produksjonen for å øke prisene, skriver NTB.

Men nå har flere og flere begynt å tvile på det kuttet. Også det har påvirket oljeprisen negativt.

- Alt vil avhenge av OPEC-møtet om to ukers tid. Hvis OPEC kan levere et kutt og komme ned på mellom 32,5 og 33 millioner fat om dagen, som de har sagt, så vil prisen stige en god del, sier Kjus.

Krevende forhandlinger

Libya og Nigeria er begge medlem av OPEC, noe som betyr at resten av kartellet må kutte mer enn det så ut til for seks uker siden for å nå kuttmålene.

- Det blir veldig krevende forhandlinger, men det er ikke noe nytt for OPEC. De har klart å lande avtaler på møter selv om land har vært i krig med hverandre også. De har ofte klart å skille mellom militærkonflikter og økonomisk politikk, sier Kjus, og legger til at spesielt Saudi-Arabia har et sterkt ønske om å få til en avtale.

- Ellers vil de tape ansikt.

Hvordan oljeprisen vil utvikle seg i tiden som kommer avhenger i stor grad av hva som blir utfallet av OPEC-møtet 30.november.

I tillegg til OPEC-landene ventes det også at produksjonen fra ikke-OPEC-medlemmer som Russland, Brasil, Canada og Kasakhstan vil øke kraftig.