Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljeprisen har ikke vært lavere siden finanskrisa og bunnen er ikke nådd: - 2016 blir tøft for Norge

Saudi-Arabia og oljekartellet fortsetter kappløpet mot bunnen.

VIL HA MER AV MARKEDET:  Saudi Arabias oljeminister Ali al-Naimi og OPEC-landene vil ikke kutte i produksjonen, de vil ha større andeler i oljemarkedet. Tidligere har de truet med å kjøre oljeprisen ned til 20 dollar fatet, for å tvinge ut den amerikanske skiferoljeindustrien, som de siste åra har vært i høy vekst. Foto: EPA / Herbert Pfarrhofer / NTB scanpix
VIL HA MER AV MARKEDET: Saudi Arabias oljeminister Ali al-Naimi og OPEC-landene vil ikke kutte i produksjonen, de vil ha større andeler i oljemarkedet. Tidligere har de truet med å kjøre oljeprisen ned til 20 dollar fatet, for å tvinge ut den amerikanske skiferoljeindustrien, som de siste åra har vært i høy vekst. Foto: EPA / Herbert Pfarrhofer / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oljeprisen har nådd nok et bunnivå: 39 dollar. Prisen på nordsjøolje har ikke vært lavere siden finanskrisa i 2008 og markedet drukner fortsatt i billig olje.

Ekspertene tror at 2016 også blir et bunnår, noe som kan føre til enda flere oppsigelser i norsk oljeindustri og et tøft økonomiår for Norge.

- Norge merker dette ekstra godt, fordi vi må kutte i kostnadene for å bli konkurransedyktige. Det svir ekstra, sier oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets til Dagbladet.

Nordea Markets venter flere oppsigelser i oljebransjen neste år.

- I og med at de ikke er ferdig med å kutte kostnadene, oljeprisen er så lav og de er under press, så er kutt sannsynlig. Det ser tøft ut for øyeblikket, det gjør dessverre det altså, sier Saltvedt.

Gikk helt motsatt Oljeprisens fall fra 116,67 dollar i juni 2014 til 50-tallet i januar 2015, ble omtalt som «et sjokk som bare oppleves en gang per generasjon». I løpet av 2015 trodde de fleste ekspertene at oljeprisen ville gå opp igjen og stabilisere seg.

Det har ikke skjedd.

- Vi kan si oss enige om at de fleste hadde regnet med at prisene skulle opp igjen i år, sier Saltvedt.

Men det er fortsatt alt mye olje på markedet i forhold til hva som etterspørres, et tilbudsoverskudd som presser prisene ned. Oljekartellet OPEC, med Saudi-Arabia i spissen, har nektet å kutte i produksjonen for å få opp oljeprisen eller dempe fallet.

Det kan få store følger for norsk økonomi.

På verdensmarkedet De siste åra har oljeprisen vært veldig høy, mens Saudi-Arabia har tapt andeler i oljemarkedet. Produksjonen av skiferolje i USA har skutt i været og Russland produserer nå olje på samme nivå som de gjorde før Sovjetunionen gikk i grusen og muren falt. Da OPEC-landene avsluttet sitt strategimøte forrige fredag, var det uten å engang sette et produksjonstak.

- Slagene kommer og kommer. Det var ille nok at OPEC-møtet endte i uorden og uten en kvote. Nå ser vi hvor aggressivt alle kjemper om markedsandeler, sier partner John Kilduff i hedgefondet Again Capital LLC til Bloomberg.

Han ser ingen lyspunkt i tunnelen for oljeoverfloden i markedet. Nok en gang er det Saudi-Arabia som holder nøkkelen - og de kjører knallhardt.

OPEC-kartellet mistet mye av sine markedsandeler og vil ha dem tilbake. Da må de skvise ut den dyrere oljen, med Russland, Norge og USA som sine mål. Priskrigen fortsetter.

Dette skjer i Norge Både DNB og Nordea Markets forventer tilbudsoverskudd og lav oljepris også neste år. «Ringvirkningene av oljebremsen blir stadig sterkere, med lavere vekst og høyere ledighet», skriver DNB i sine ferske 2016-utsikter.

Når oljeprisen når bunnen vet ingen. Nordea Markets tror faktisk ikke at vi er oppe på 70 dollar fatet før i slutten av 2017.

- Det er klart at den todelingen vi har sett i norsk økonomi bare blir forsterket. Det er ingen tvil om at oljeselskapene i Norge fortsatt stå på bremsen med denne lave oljeprisen. Flere prosjekter vil bli utsatt og det vil bli flere kutt i kostnadene. De er ikke ferdige med kostnadskuttene ennå, sier Saltvedt.

- Vi ser ikke helt lysningen i 2016 og det betyr dessverre en risiko for at det også kommer oppsigelser, påpeker hun.

Ikke svartmalt Men utsiktene for Norge er ikke svarte, ekspertene varsler ingen krise. For med den lave oljeprisen kommer en svekket norsk krone. Den rammer kanskje nordmenn som studerer i utlandet og prislappen på ferieturen din, men for norske eksportbedrifter er den svake krona gull verdt.

- Svekkelsen av krona bidrar til at andre industrier, som fisk og metalleksport, har fått god drahjelp. Turister finner det også mer attraktivt å komme til Norge, og flere vil kunne bruke mer tid på å feriere her når det er så dyrt i utlandet. Den svake krona hjelper mye, sier Saltvedt.

DnB Markets tror oljeprisfallet vil få større ringvirkninger og at husholdningene vil stramme inn. Saltvedt tror forbrukerne, altså oss, er nøkkelen til om det går bra med Norge eller ikke. Frykten er at nordmenn skal slutte å bruke penger og spare mer, så økonomien stopper opp. Men Saltvedt tror nordmenn vil bli mer optimistiske framover. I tillegg kommer lav rente på boliglån.

- Det rare er mange undersøkelser viser at folk er bekymret for landet og norsk økonomi, men sin egen økonomi er de ikke bekymret for, sier hun til Dagbladet.
- Det var i USA at man hadde regnet med å se de første produksjonsfallene. USA er stedet det burde kommet først og det har falt, men mye mindre enn vi trodde for et år siden. De har kuttet i kostnadene og er seigere enn vi trodde. Så de blir lenger i markedet. Og da blir denne prosessen tyngre, spesielt for dyre oljeproduserende land som Norge er, sier Saltvedt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media