Oljeprisen mot nye høyder

Når de europeiske markedene åpner fredag vil prisen på nordsjøolje trolig bli notert på et nytt rekordnivå. Samtidig kan dollarkursen falle under 7 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I New York var det torsdag vanlig virksomhet på alle børser. Olje for levering i februar ble omsatt for 32 dollar og 50 cent ved 19-tiden norsk tid.

Årsaken er først og fremst den urolige situasjonen i Venezuela, men også frykten for en amerikansk krig mot Irak gjør seg gjeldende.

Samtidig ble dollar notert til årets laveste kurs mot euro og yen. Det kan bety at kursen mot norske kroner kryper under 7 kroner allerede fredag. I fjor på disse tider kostet en dollar rundt 9 kroner.

I statsbudsjettet for inneværende år er oljeprisen anslått til 200 kroner per fat. Hittil i år har oljeprisen ligget langt over det anslåtte, men samtidig har dollaren svekket seg tilsvarende. Resultatet blir trolig at oljeinntektene i kroner blir som forventet i 2002.

(NTB)

HER ER ÅRSAKEN: I Venezuela sultestreiker oljearbeiderne, og det får oljeprisen til å skyte i været. Også forberedelsene til krig mot Irak er med på å drive prisene opp.