Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljeprisen når nytt bunnivå - denne gjengen har skylda

- Vil ikke kutte oljeproduksjonen alene.

 ØKT PRODUKSJON:  Saudi Arabia har økt sin oljeproduksjon den siste tiden. Her er landets oljeminister Ali al-Naimi som klipper båndet for åpningen av Mining & Minerals Exhibition & Conference i Riyadh. Foto: REUTERS/Faisal Al Nasser
ØKT PRODUKSJON: Saudi Arabia har økt sin oljeproduksjon den siste tiden. Her er landets oljeminister Ali al-Naimi som klipper båndet for åpningen av Mining & Minerals Exhibition & Conference i Riyadh. Foto: REUTERS/Faisal Al Nasser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Prisen på Nordsjøolje er nå på sitt laveste siden 2004 og i går falt den ytterligere til like under 30 dollar fatet.

Det er det flere grunner til. En av de er Saudi-Arabia.

- November 2014 skjedde det noe som var dramatisk for oljeprisen. Saudi-Arabia endret strategi, sier oljeanalytiker i Pareto Securities, Trond Omdal.

- Ikke villige til å kutte produksjonen Saudi-Arabia er en av verdens største oljenasjoner og verdens største eksportør av olje. Landet har lenge vært svingprodusent, altså et land som har kunnet avgjøre prisutviklingen i oljemarkedet. De seineste åra har imidlertid landet fortsatt å pumpe olje, og tatt markedsandeler, selv om oljeprisene har falt.

- Som svingprodusent justerer du tilbudet for å balansere markedet. Det er nå overproduksjon av olje, men siden 2014 har Saudi-Arabia likevel økt produksjonen. De er ikke villige til å kutte egen produksjon for å gi plass til økt produksjon fra land som USA, Iran og Russland. Samtidig vil lav oljepris begrense at store internasjonale selskaper går inn i Iran, sier Omdal.

I 2015 hadde Saudi-Arabia sin høyeste produksjon noensinne.

- Hvis Saudi-Arabia hadde kuttet like mye som de gjorde under finanskrisen i 2008, ville markedet vært balansert i dag. Men det gjør de ikke fordi da ville markedsandelen tas av Russland, USA, Iran og Irak. Saudi-Arabia og Iran er i krig i Jemen og Syria. Samtidig støtter Iran sjia-opprører i Jemen og Saudi-Arabia.  Den sjiamuslimske presten som nylig ble henrettet i Saudi-Arabia oppfordret til å styrte den saudiske kongefamilien og selvstendighet for den sjiadominerte østlige delen av Saudi-Arabia hvor det meste av Saudi-Arabias oljereserver og produksjon er, sier Omdal.

Kutt i produksjonen er avgjørende for å få ned oljeprisen. USAs produksjon faller, men ikke fort nok til å få balansert markedet.

Priskrig - Det er også en av grunnene til at prisene har falt. Markedet spekulerer i at ytterligere investeringskutt må til både i USA og andre land utenfor OPEC for  å balansere markedet gjennom ytterligere fall i oljeproduksjonen. Saudi-Arabia vil ikke kutte i sin produksjon alene, sier Omdal.

Saudi-Arabia kjører en priskrig. Flere land sliter, og produksjonen flater ut.

- Det går riktig vei, men det går for seint. Mens priskrigen foregår er lagrene fylt opp. Det er også en av grunnene til at prisen er så lav, markedet er redd for at lagringsplassen vil overgås og at produksjoner må stenges inne. Saudi-Arabias finansielle reserver faller med USD 10 milliarder i måneden er det Saudi-Arabia selv som taper mest på denne priskrigen, men med USD 600 milliarder i finansielle reserver og mulighet til å børsnotere verdens største oljeselskap Saudi Aramco satser Saud-familien på at de kan holde ut lenger enn amerikanske skiferoljeprodusenter og sin regionale rival Iran. Det blir som et game of chicken. Man kjører mot stupet og ser hvem som tør å sitte lengst i bilen, sier Omdal.

Nedbemanning og kutt Fallet i oljeprisen kan føre til en ny kuttrunde i oljebransjen og ytterligere nedbemanning. Det sa sjeføkonom i meklerhuset SEB, Stein Bruun, til Dagbladet da oljeprisen sank til 34,83 dollar fatet forrige uke.

Han sier at siden oljeprisen begynte å falle, har man sett en nær sammenheng mellom kronekurs og oljepris.

- Norges Bank ønsker å holde kronen lav. Skulle det bli ytterligere fall i oljeprisen, og dermed flere kutt, kan det igjen føre til at Norges Bank kutter rentene ytterligere.

Høyere oljeproduksjon i USA er en annen grunn til at oljeprisen synker.

- Prisen synker fordi tilbudet er større enn etterspørselen. Startpunktet for dette er skiferrevolusjonen i USA, sier oljeanalytiker i DnB Markets, Torbjørn Kjus.

Amerikansk olje og gassnæring er revolusjonen det siste tiåret. For første gang begynner USA å eksportere gass til Europa.

Denne høye økningen på tilbudssiden i markedet, er en av de viktigste årsakene til det dramatiske oljeprisfallet.

Men Kjus er sikker på at prisen vil stige i løpet av året.

- Landene utenfor OPEC kommer «ufrivillig» til å regulere oljemarkedet ved å svinge fra rekordvekst i 2014 til produksjonsfall i 2016. Samtidig vil etterspørselen stige ytterligere. Målet vårt er derfor å treffe på retningen, og vi er nå veldig klare på at retningen for oljeprisen i 2016 blir opp, sier han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media