OLJEFEST? Oljeprisen er på sitt høyeste nivå siden 2014, men vi kan ikke vente oss noen oljefest ifølge økonomene. Foto: Scanpix
OLJEFEST? Oljeprisen er på sitt høyeste nivå siden 2014, men vi kan ikke vente oss noen oljefest ifølge økonomene. Foto: ScanpixVis mer

Oljeprisene:

Oljeprisen opp 25 prosent på ett år. - Ekko av den forrige oljefesten

Oljeprisstigningen påvirker bensinprisen, din personlige økonomi og arbeidslivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oljeprisen passerte torsdag i forrige uke 70-dollarsmerket og var dermed på sitt høyeste nivå siden høsten 2014, ifølge NTB.

Oljeprisen for råolje av nordsjøkvalitet lå nå tirsdag formiddag på rundt 69,50 dollar fatet. Dermed oljeprisen steget med 25 prosent det siste året.

- Oljesektoren er såpass stor i Norge så det er fortsatt positivt for norsk økonomi at oljeprisen stiger, sier Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand til Dagbladet.

Økt sysselsetting

Med tanke på arbeidsmarkedet er det først og fremst oljenæringen som vil merke oppsvinget.

- Oljesektoren vil nyte godt av høyere oljepris. På Vestlandet og i Stavangerregionen går pilene for sysselsettingen oppover, sier Chen.

Andre næringer kan imidlertid få det vanskeligere.

Ifølge Chen vil stigningen i oljeprisen også føre til en sterkere kronekurs, som igjen vil føre til at konkurransen med utenlandske bedrifter vil bli hardere.

- Er man eksempelvis en norsk møbelprodusent vil møblene bli dyrere enn møbler fra produsenter i andre land. På verdensmarkedet vil folk da foretrekke de andre møblene, sier Chen.

Også den norske turistnæringen vil lide som følge av sterk krone. For handelsstanden i Norge ser bildet lysere ut da importerte varer blir billigere.

Chen ser ikke for seg at nordmenns kjøpekraft vil bli påvirket nevneverdig, selv om vi heller ikke kan vente oss noen sterk lønnsvekst i perioder hvor kronen er sterk.

- Hvis man ser på historien ser man at lønnsveksten ofte modereres i perioder med en sterk krone. Det er som følge av det tradisjonelt er konkurranseutsatt sektor leder an for mer moderate lønnsoppgjør, sier han.

Mer å rutte med i utlandet

Prisen på flyreiser kan bli dyrere da prisen på flybensin kan forventes å øke, men nordmenn som reiser til utlandet vil få mer å rutte med på ferien i 2018.

- Det er positivt hvis man skal være turist i USA eller ellers i utlandet, sier Chen og peker på at prisen for dollaren har endret seg mye i løpet av den siste måneden.

- Det har beveget seg fra 8,4 kroner per dollar til 7,89 per dollar. Krona er klart sterkere. Vi tror at den vil fortsette å styrke seg framover, sier han.

Chen ser ingen konsekvenser for norske husholdninger. Det eneste vil være økt bensinpris, men:

- Det vil ha liten effekt fordi vi har mye avgifter knyttet til bensinprisen fra før. En 10 prosents endring vil ikke gi 10 prosents utslag. Det vil være verre for amerikanske husholdninger, sier han.

Negativt for nordmenns økonomi

- Krona er svekket. Den er nesten oppe i 10 kroner for Euroen. Vi klør oss i hodet om hvorfor, men vi tror det har en sammenheng med de lave boligprisene. Det blir ikke mer å rutte med i første omgang. Folk kommer ikke til å tjene vesentlig mer i år enn i fjor, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen til Dagbladet.

Med utgangspunkt i den norske krona mot Euroen, i stedet for den amerikanske dollaren, tegner Andreassen et heller negativt bilde for nordmenns personlige økonomi i 2018, til tross for stigning i oljeprisen.

- Hva skjer med boligrenta?

OLJEFONDET KAN FORSVINNE: Om vi fortsetter å bruke så mye oljepenger i statsbudsjettet som det denne regjeringen gjør, kan vi allerede i 2060 gå tom. Dagbladet forklarer hvordan. Foto: Per Ervland / NTB Scanpix /Klipp: Marie Røssland /Grafikk: Guro Lindhal Flåten Vis mer

- Man skulle tro renta ville stige, men hvis boligmarkedet fortsetter å forverre seg så vil ikke Norges Bank heve renta, sier han.

Bra for staten

Andreassen ser likevel på oljeprisstigningen som bra for Statoil og statskassa.

- Generelt ser det ut som om det blir et godt år for norsk økonomi i 2018. For regjeringen gir det noe mer rom i 2019-budsjettet til å bruke penger og for Siv Jensen å gi skattelettelser, sier han.

Andreassen tror også mer oljepenger i kassa vil gi et løft i offentlig sektor.

- Det skulle opprettes 10 000 arbeidsplasser innen offentlig sektor. Med mer oljepenger blir det lettere å fortsette i dette tempoet i årene som kommer, sier han.

- Ekko fra oljefesten

Andreassen kaller oljeprisstigningen vi ser nå som et «ekko av den forrige oljefesten». Han mener den norske krona var «ubehagelig sterk» i 2014 og det ble satset mye i oljebransjen.

- Nå er stemningen mer avmålt. Aktiviteten i oljesektoren øker ikke selv om oljeprisene stiger. Det er fortsatt mange oljearbeidere som ønsker seg mer å gjøre, sier Andreassen.

Han peker på at det blant annet er blitt borret tørt i 2017 og at det er kommet nye robotiserte løsninger som krever mindre arbeidskraft. Ifølge Andreassen har vi også et geologisk problem fordi vi mangler oljefelt.

- Uavhengig av oljepris ser man at det går mot slutten for hydrokarbon-næringen hvis vi ikke finner mer olje, sier han.