Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljeprisen opp etter Israels angrep

Oljeprisen skjøt i været etter Israels angrep mot palestinske mål i Gaza by. Et nervøst marked fryktet tydeligvis sterke reaksjoner fra de arabiske oljelandene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigserklæring ryster verden

I London ble et fat Nordsjøolje av Brent-kvalitet sent mandag ettermiddag notert til 19,64 dollar, 50 cent høyere enn ved stengetid fredag. I New York steg prisen på råolje av lettere type for leveranse i januar med 65 cent til 20,09 dollar per fat.

- De israelske angrepene fikk oljemarkedet til å reagere med markerte prisøkninger. Man kan godt si at den øyeblikkelige reaksjonen var ganske nervøs, sier oljeanalytikeren Clay Smith i tyske Commerzbank.

Nervøsiteten skyldes først og fremst spekulasjoner om at arabiske land kan bruke oljeprisen som politisk pressmiddel. Markedet frykter at disse landene vil forsøke å presse USA og andre industriland som er avhengige av oljeimport til å dempe sin støtte til Israel.

Analytikerne tilføyer imidlertid at det trolig er snakk om en forbigående og kortvarig panikk. Organisasjonen av oljeeksporterende land OPEC er for opptatt av striden med Russland om markedsandeler til å reagere på den politiske utvikling i Midtøsten, blir det sagt.

(NTB)

Hele Norges coronakart