HØYESTE SIDEN 2014: Oljeprisen har ikke vært høyere siden 2014. Foto: Marit Hommedal /NTB Scanpix
HØYESTE SIDEN 2014: Oljeprisen har ikke vært høyere siden 2014. Foto: Marit Hommedal /NTB ScanpixVis mer

Oljeprisen opp nesten 200 prosent på bare to år

Oljeprisen har ikke vært høyere på flere år.

(Hegnar.no:) Oljeprisen passerte 17. mai 80 dollar per fat for første gang siden november 2014. Bare fra nyttår har prisen steget om lag 20 prosent.

Prisen holder seg høy fredag formiddag. Nordsjø-oljen går for 79,57 dollar fatet, noe som tilsvarer 646 kroner.

Til sammenlikning legger Regjeringen i revidert nasjonalbudsjett, som ble lagt fram tidligere i uka, til grunn en pris på 519 kroner for 2018 og 484 kroner for 2019.

Det er bare i overkant av to år siden prisen var nede i 27 dollar fatet. Prisen ligger nå nesten 200 prosent høyere!

Derfor stiger oljeprisen

Forklaringen på prisoppgangen de seineste dagene er først og fremst bekymringer for hva nye amerikanske sanksjoner mot Iran, samt Venezuelas økonomiske kollaps, kan få å si for tilgangen til olje i markedet.

Venezuelas oljeproduksjon har falt mye raskere enn mange analytikere hadde ventet. Landets politiske og økonomiske kriser har påvirket energisektoren, skriver Financial Times.

- Kan stige mer

Prisen kan stige ytterligere på kort sikt, tror sjeføkonom Kjersti Haugland i DnB Markets.

«Kombinasjonen av sterk global etterspørsel, OPEC-kutt, en avlyst Iran-avtale og økonomisk kollaps i Venezuela gir grunn til å tro at pilene kan komme til å peke videre oppover på kort sikt», skriver hun i en kommentar fredag.

Nye rekorder på børsen

Den sterke prisutviklingen på olje sender Oslo Børs til nye historiske toppnoteringer.

Hovedindeksen er opp 0,9 prosent til 892. Bare i løpet av den siste måneden har børsen dermed steget over seks prosent. Så langt i år er oppgangen på 9,5 prosent.

Equinor, tidligere kjent som Statoil, er også på ny toppnotering; 221,80 kroner. Det store oljeselskapet har nå en markedsverdi på hele 739 milliarder kroner.

Aker BP, hvor Kjell Inge Røkkes Aker Capital eier 40 prosent, handles for 319,20 kroner, som også er ny rekord. Dette selskapet prises til 115 milliarder kroner.

Flere økonominyheter:

Børsen til ny rekord - Seadrill til himmels
Herman Friele: - Hansa smaker jo som vann