Oljeprisen på rekordnivå

Prisen på nordsjøolje lå i kveld nesten 20 kroner over anslaget i statsbudsjettet. En notering på 16 dollar og 50 cent på London-børsen ga med den høye dollarkursen en pris på rundt 128 norske kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er høyeste dollarnotering siden høsten 1997, og innebærer om lag samme kronebeløp som en pris på 18-19 dollar gjorde i 1997.

Statsbudsjettet for 1999 regner med 110 kroner i gjennomsnitt for året. Da oljeprisen lå på topp i 1997 var dollarkursen lavere enn i dag, og rekordnoteringer rundt 20 dollar ga ikke mer enn 140 norske kroner per fat.

Pessimistisk vurdering

Oljeanalytiker i det London-baserte Norwegian Energy Adviser, Bjørn Dingsør, sa til NTB i forrige uke at den høye oljeprisen skyldtes for pessimistiske vurderinger av lagersituasjonen. Han spådde ny rekord denne uke, og fikk i kveld rett.

Samtidig pekte Dingsør på faren for at OPEC skal sprekke og igjen øke produksjonen.

I dag var det tallene fra Det amerikanske petroleumsinstituttet (API) som drev prisene i været. Både råolje, fyringsolje og bensin viste større lagertrekk enn ventet.

Alle aktører i markedet er imidlertid enige om at det kan være en meget skjør prisoppgang som snart snur. Spesielt er frykten for OPECs opptreden til å ta og føle på.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer