Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Oljeprisen skal nesten doble seg i år

DNB-analytiker Torbjørn Kjus kommer med sine spådommer om oljeprisen fremover.

Torbjørn Kjus:  Regner med at oljeprisen vil løfte seg betydelig fra dagens nivå. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
Torbjørn Kjus: Regner med at oljeprisen vil løfte seg betydelig fra dagens nivå. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): DNB Markets er i dag ute med en ny konjunkturrapport, der oljeprisen er et selvskrevent tema.Meglerhuset anslår at oljeinvesteringene på norsk sokkel falt 15 prosent i fjor, og at de regnet i volum vil falle med 15 prosent fra 2015 til 2016.

- Siden 2008 har det vært en tendens til at investeringstellingen i november har overvurdert investeringsnivået det kommende året. Dersom dette er tilfellet også nå, vil investeringsfallet kunne bli større enn SSBs investeringstelling nå viser, skriver DNB Markets.

- I nasjonalregnskapet har det ikke vært registrert noen årlig prisnedgang for oljeinvesteringene. For 2016 venter vi prisvekst på investeringene. En årsak er effekter på prisene av svekkelsen av kronen. Dessuten var det gjennom fjoråret ikke tegn til noen vesentlig endring i prisveksten, heter det.

Spår nesten dobling i år Meglerhuset, ved oljeanalytiker Torbjørn Kjus, er overbevist om at oljeprisen skal opp i år.

- Landene utenfor OPEC kommer «ufrivillig» til å regulere oljemarkedet ved å svinge fra rekordvekst i 2014 til produksjonsfall i 2016. Samtidig vil etterspørselen stige ytterligere, forklarer han.

Kjus innrømmer at det er altfor mange bevegelige deler i oljemarkedet til at en kan regne med å treffe på nivået.

- Målet vårt er derfor å treffe på retningen, og vi er nå veldig klare på at retningen for oljeprisen i 2016 blir opp, fortsetter han.

Kjus prøver seg med å anslå at oljeprisen stiger til et snittnivå på 55 dollar per fat i 2016. Etter oljeprisfallet i starten av året reviderer han ned prognosen for 1. kvartal fra 55 til 38 dollar fatet, mens den for 2. kvartal tas ned fra 60 til 55 dollar.

- Samtidig mener vi at den svake oljeprisen ved årets begynnelse øker oppsiderisikoen senere på året. Dermed øker vi vår prognose for 4. kvartal fra 60 til 65 dollar fatet, skriver Kjus.

En snittpris på 55 dollar for 2016 er uansett nesten en dobling fra dagens nivåer. I går var frontkontrakten for Brent-olje nede i 30,76 dollar fatet. I dag tikker oljeprisen riktignok opp 1,6 prosent til 31,44 dollar. Oljeprisen er dermed ned nesten 14 prosent i år allerede.

- Vil ikke miste toget Deretter venter analytikeren at oljeprisen stiger videre til 65 dollar i 2017 - og 70 dollar i 2018 og 2019.

- Vi er overbevist om at i det øyeblikket oljemarkedet flytter fokus mot 2017, og slutter å bekymre seg for smekkfulle lagre i 2016, så vil oljeprisen begynne å stige, skriver Kjus. Han viser til at vi gang etter gang har sett at oljeprisbevegelsene kommer før endringer i tilbuds- og etterspørselsbalansen.

- Det blir som i aksjemarkedet der aktørene forsøker å se rundt neste sving og prøver å komme de andre spillerne i forkjøpet. En ønsker å være tidlig ute slik at en ikke mister toget når det går, legger analytikeren til.

- Vesentlig kutt på sikt Lavere oljepriser og forventninger vil gjøre investeringsprosjekter mindre lønnsomme, og noen blir også ulønnsomme, erkjenner DNB Markets.

- Dette tilsier oppbremsing i investeringsaktiviteten. I tillegg ser det ut til at oljeselskapene ønsker å beskytte kontantstrømmen og betale utbytte i tråd med tidligere fastsatte mål.

- Det tilsier at også lønnsomme investeringsprosjekter kan bli utsatt, skriver meglerhuset videre. På kort sikt er det ifølge rapporten gjerne leteinvesteringer oljeselskapene lett kan kutte i.

- På lengre sikt vil også vedtak om feltutbygginger ramme aktiviteten. Det pågår nå flere utbygginger som ventes avsluttet i løpet av de neste to årene, herunder Aasta Hansteen, Gina Krog, Ivar Aasen og Martin Linge.

- Med få nye prosjekter som vil bli igangsatt, ligger det an til en vesentlig nedjustering av investeringsnivået på sikt, fortsetter meglerhuset.

Johan Sverdrup bidrar I utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet vil hovedtyngden av investeringene komme i 2018 og 2019, noe som ifølge DNB Markets bidrar til å holde investeringene oppe.

- På tampen av fjoråret ble det levert inn en plan for utbygging og drift (PUD) på Oseberg Vestflanken. Dette prosjektet har en investeringsramme på 8,2 milliarder kroner og produksjonen ventes å starte i 2. kvartal 2018.

- To prosjekter som er rammet av lav oljepris, er gigantutbyggingene Snorre 2040 og Johan Castberg. I fjor ble investeringsbeslutningene for disse utsatt til hhv. 4. kvartal 2016 og 1. halvår 2016, avslutter meglerhuset.

Flere økonominyheter Hermanrud: Dette er aksjen jeg vil satse på i 2016
Oljeprisen raser ENDA lenger nedover
Bakgrunn: Derfor stuper Kina-børsene

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media