Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljeprisen stiger ikke etter OPEC-vedtak

OPECs oljeministre har skrevet under avtalen om kutt i oljeproduksjonen på to millioner fat dagen. Men oljeprisen stiger ikke som analytikerne hadde trodd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har ikke hatt noen forventninger om at oljeprisene skulle reagere så veldig mye opp. Innholdet i OPEC-vedtaket er langt på vei allerede innbakt i oljeprisen de siste dagene, sier oljeanalytiker Arnstein Wigestrand i Saga Petroleum ASA til NTB.

Ved 15-tiden tirsdag var den såkalte Brent Spot-prisen på Nordsjøolje for øyeblikkelig levering 13,40 dollar, som tilsvarer 104 norske kroner. Det var 20 cent mindre enn da oljebørsen i London stengte mandag. Ifølge Wigestrand kan prisen svinge mer enn 20 cent på helt vanlige dager.

Disiplin

Wigestrand venter at fokus nå vil skifte fra OPEC-møtet til om de enkelte land faktisk overholder vedtakene.

Det er mulighet for at oljeprisene kan falle noe i andre kvartal. Men med god disiplin blant oljeprodusentene kan det forventes en prisoppgang i andre halvår, tror Wigestrand.

- Oljeprisutviklingen videre vil bli avhengig av produsentlandenes evne til å gjennomføre avtalen de nå er enige om. Prisutviklingen så langt kan tyde på at markedet har en viss skepsis til OPECs evne til fullt ut å gjennomføre de kutt det nå er blitt enighet om, sier Wigestrand.

Lysere tider

I begynnelsen av februar lå Brent Spot-prisen under 10 dollar per fatet, og i midten av desember var den nede i nesten 9 dollar. Dagens pris på 13,40 dollar er en betydelig forbedring, selv om det er langt igjen til 15 dollar fatet, som var prisleiet i månedsskiftet september/oktober i fjor.

Ifølge Wigestrand vil ikke de relativt lysere tidene på oljemarkedet føre til at SAGA revurderer sine innsparingstiltak.

- Planene for kostnadseffektivisering går videre, fordi de er nødvendige på lang sikt, sier han.

(NTB)