Oljeprisen stupte neste 30 prosent - Opec sitter stille

Oljeprisen falt fra 115 dollar til 83 dollar, før den snudde litt opp igjen. Forsøker Opec å kvele skiferoljen?

OLJE: Oljeprisen har falt og falt. Foto: Thomas Collett Høie / Finansavisen
OLJE: Oljeprisen har falt og falt. Foto: Thomas Collett Høie / FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Etterspørselsveksten svikter og Saudi-Arabia holder oljeproduksjonen gående, uanfektet av at oljeprisen har brutt gjennom det man for kun kort siden anså som et solid prisgulv, skriver Finansavisen i dag.

565 kroner fatet Etter å ha falt fra 115 dollar i juni til 83 dollar fatet i forrige uke, har Brent-oljen hentet seg inn igjen og ligger mandag på 85,8 dollar fatet.

I norske kroner tilsvarer det imidlertid ikke mer enn 565 kroner og dermed er det fremdeles dramatisk for de norske oljeinntektene.

Blant oljeanalytikerne som har oppdatert sine estimater i oktober ligger gjennomsnittlig prisestimat for 2014, ifølge Finansavisen, på 98 dollar pr. fat, mens Swedbank har kuttet estimatet til 95 dollar i snitt neste år.

Men nå antyder meglerhuset Goldman Sachs at nedgangen har vært for bratt.

«Oljeprisfallet har sannsynligvis vært overdrevent. Overtilbudet i oljemarkedet er ikke en realitet ennå, men det er forventninger om det,» skriver meglerhuset i en analyse.

Overskudd av olje Forventingene om overtilbud er imidlertid helt reelle, og gir god grunn til å være pessimistisk med tanke på oljeprisen, skriver avisen.

Direktør Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy forventer at verdens oljeproduksjon vil stige med 1,8 millioner fat pr. dag til neste år, mens etterspørselen er ventet å stige med 1,1 millioner fat pr. dag, ifølge IEA.

Noen har trodd at den amerikanske skiferoljeproduksjonen ville få seg en knekk med oljeprisfallet, men det er ikke sikkert.

Meglerhuset Morgan Stanley anslår at investeringene i amerikansk skiferolje- og gass vil holde seg stabile med dagens oljepris, og peker samtidig på at den gjennomsnittlige produksjonsprisen for et fat skiferolje har falt med rundt 30 dollar i løpet av de seneste to årene.

Mens vi venter på Opec Mange har spekulert i hva som er Saudi-Arabias motivasjon for ikke å kutte oljeproduksjonen og dermed støtte oljeprisen

Svaret kan vi få i forbindelse med Opec-øtet i Geneve 27. november, men sikkert er det ikke.

Hvis motivet har vært å bremse den amerikanske skiferoljeveksten har det toget sannsynligvis gått.

- Det er et interessant spørsmål. Tigeren har blitt sluppet ut av buret, og det er på mange måter for sent å gjøre noe med den amerikanske skiferrevolusjonen, sier Tonhaugen til Finansavisen.

Flere nyheter Myrseth: Høstkorreksjon eller krakk?
Blodrødt for oljeservicegigant
Meglergigant: - Selg Fredriksen-aksje