Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljeprisen styrer ESB

Mario Draghi går svært langt i å love nye ESB-tiltak i mars, ikke minst fordi oljeprisen har falt så mye.

 Rentekutt:  Sentralbanksjef Mario Draghi og ESB holder dørene på vidt gap for rentekutt i mars. (AP Photo/Michael Probst, File)
Rentekutt: Sentralbanksjef Mario Draghi og ESB holder dørene på vidt gap for rentekutt i mars. (AP Photo/Michael Probst, File) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): ESB rørte ikke styringsrenten ved rentemøtet i går. Det var heller ikke ventet, selv om inflasjonen den siste tiden har trukket ned. Refi-renten ble holdt uendret på 0,05 prosent, mens innskuddsrenten står på minus 0,3 prosent, skriver Finansavisen.

Som vanlig den siste tiden, varslet ESB-sjef Mario Draghi i går å holde renten «på dagens eller lavere nivåer» lenge. «Eller lavere»-delen er neppe tomt prat, for Draghi gikk under pressekonferansen i går langt i å varsle mer ekspansive tiltak ved neste rentemøte, i starten av mars:

- Det blir nødvendig å vurdere, kanskje også revurdere, pengepolitikken i mars, når vi har nye prognoser, prognoser som også går inn i 2018.

Dette signalet var nok til å senke eurokursen merkbart. Mot NOK svekket euro seg med 9 øre på kort tid, skriver Finansavisen.

Oljeprissjokket Draghi forsvarte samtidig ESBs svært moderate pengepolitiske endringer i desember.

- De tiltakene var fullt ut tilpasset situasjonen, gitt omstendighetene da. Siden har valutakursen, oljeprisen og vekstbildet i fremvoksende økonomier endret seg mye. Oljeprisen har falt 40 prosent siden vi satte strek før desembermøtet, understreker Draghi ifølge Finansavisen.

På direkte spørsmål om hvorfor ESB ikke ignorerer oljeprisfallet, som må forventes å være forbigående, understreker Draghi særlig andrerundeeffekten, som kan skape en negativ prisspiral.

Porteføljeforvalter Torgeir Høien i Skagen Fondene mener ifølge avisen at Draghi åpenbart er mer duete enn ventet. Høien viser til Draghis fokus på de økte nedsidefarene og til varselet om revurdering av politikken i mars:

«Jeg ser på dette som et sterkt signal om at ESB er på vei til å senke renten, muligens også veksttakten i balansen,» skriver Høien i en kommentar.

Flere nyheter Oljeprisen har tatt fyr: - Rallyet vil dø ut om kort tid
Børsrally i Oslo - mørbankede oljeaksjer revansjerer seg kraftig
Mario Draghi vil gjøre alt i sin makt

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media