Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljeprisen under 10 dollar

Spotprisen på Nordsjøolje har denne uken krøpet under 10 dollar fatet i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av dagen i dag ble nordsjøolje omsatt til 9 dollar og 80 cent i spotmarkedet. Mars-kontraktene ble omsatt for 10 dollar og 19 cent fatet. For drøyt to måneder siden lå oljeprisen på det samme lave nivået, men da måtte man 12 år tilbake i tid for å finne like lave priser.

Statsbudsjettet

Spotprisen tirsdag ettermiddag utgjorde mellom 74 og 75 norske kroner fatet, temmelig langt fra forutsetningen i statsbudsjettet for 1999 om 110 kroner fatet i gjennomsnitt.

Det internasjonale energibyrået (IEA) la tirsdag fram tall som viste både redusert oljeetterspørsel og redusert oljeproduksjon utenfor Opec. Men innenfor Opec-landene, som står for drøyt 35 prosent av verdens oljeproduksjon, økte produksjonen fra desember til januar.

Etterspørselen synker mer enn produksjonen og gjør utsiktene nokså dystre for de landene som tjener på høyere oljepris.

Energibyrået forventer at den gjennomsnittlige oljeetterspørselen for 1999 blir 74,7 millioner fat per dag. Det er en nedjustering på 600 000 fat siden forrige IEA-rapport for en måned siden.

Venter på Opec

Spenningen i oljemarkedet knytter seg nå framfor alt til neste møte mellom oljeprodusentene i organisasjonen Opec 23. mars. Blir Opec-ministrene enige om et produksjonskutt på ytterligere 1-2 millioner fat daglig, kan det dra oljeprisen opp.

Gjeldende kuttavtale gjelder i prinsippet fram til sommeren, men lagertallene viser at kuttavtalen mellom Opec-landene bare er 70 prosent effektiv.

Saga Petroleum gikk i slutten av fjoråret ut med et anslag på en oljepris mellom 10 og 15 dollar gjennom 1999, trolig i leiet mellom 12 og 14 dollar. Disse tallene er ikke justert. En eventuell justering skjer neppe i forkant av Opec-møtet, fordi møtet er så avgjørende for utsiktene utover året.

Det er ventet at oljeprisen vil svinge en del fram mot Opec-møtet, i takt med ulike signaler og forventninger om hva som vil skje på møtet.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media