Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljeprisfall kan gi halvering til Oljefondet

Med dagens oljepris blir overføringene til Oljefondet halvert i 2015, etter nær halvering også i år.

 Lavere oljepris:  Overføringene til Oljefondet rammes hardt av den lave oljeprisen. Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet
Lavere oljepris: Overføringene til Oljefondet rammes hardt av den lave oljeprisen. Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Oljeprisfallet de siste dagene har potensial til å minst halvere tilførselen til Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) fra 2014 til 2015. Og da snakker vi ikke om et fall fra et toppnivå. Allerede fra i fjor til i år er overføringene redusert med 45 prosent, skriver Finansavisen.

I 2012 og 2013 fikk Oljefondet tilført 239 og 276 milliarder kroner. Det var hva som «var igjen» etter at løpende bruk av oljepenger var trukket fra statens oljeinntekter.

De to årene lå oljeprisen på 639 og 656 kroner fatet i gjennomsnitt.

Tilførselen til Oljefondet har allerede falt klart. Etter tre kvartaler har fondet fått bare 124 milliarder kroner, og det skal mye til for at fondet passerer 150 milliarder kroner tilført i år, skriver Finansavisen.

Nå er oljeprisen 524 kroner fatet. Det er 126 kroner lavere enn budsjettert i Nasjonalbudsjettet. Hver tier oljeprisen synker, koster staten 4,2 milliarder kroner i redusert netto kontantstrøm.

Dagens oljepris betyr ifølge Finansavisen dermed at staten sitter igjen med 53 milliarder kroner mindre fra oljevirksomheten i 2015 enn budsjettert, og det budsjetterte nivået er allerede klart lavere enn i 2013 og 2014.

Før Oljefondet «får sitt», har finanspolitikken forsynt seg. Og det i stigende tempo. Der vi brukte 103 milliarder kroner i 2012, er planen for 2015 å ta 164 milliarder kroner.

Det betyr at «ubrukte» oljepenger synker fra 286 milliarder kroner til rundt 65 milliarder kroner på tre år.

Flere nyheter Oljeprisen stuper videre — analytiker spår mer elendighet
DNB-kunder skal tåle oljepris på 35 dollar
IEA: Lave oljepriser rammer skifer-veksten

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling