Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljeprisfallet gir grønn aksjenedtur

Etter to år med gode tider for miljøvennlige aksjer er det nå slutt. Oljeprisfallet har bidratt til at Tesla, REC Silicon og Vestas er kraftig ned siden i sommer.

 En av taperne:  Tesla-sjef Elon Musk har sett aksjekursen i selskapet falle med 23 prosent siden september. AFP PHOTO/Mark RALSTON
En av taperne: Tesla-sjef Elon Musk har sett aksjekursen i selskapet falle med 23 prosent siden september. AFP PHOTO/Mark RALSTON Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Det er ikke bare olje- og oljeserviceaksjer som har falt som en følge av oljeprisfallet. Nesten alt som er energirelatert har fått hard medfart på verdens børser det seneste halvåret, inkludert fornybar energi, skriver Finansavisen.

Olje er på kort tid blitt mye mer konkurransedyktig mot andre energikilder, i en tid der oljens andel av verdens energimiks er svakt fallende, mens gass og fornybare energkilder er på fremmarsj.

Etter lang tids opptur, er S&P Global Clean Energy-indeksen ned 18 prosent siden toppen i september.

Tesla-nedtur Elbilprodusenten Tesla Motors har flydd høyt på New York-børsen de seneste årene, og er i dag verdsatt til 28 milliarder dollar. Med en prising på rundt 80 ganger forventet inntjening i 2015, kan kursreaksjonen bli stor hvis analytikernes forventninger endres betydelig, skriver Finansavisen.

Siden september har Tesla-kursen falt 23 prosent. Selv om norske avgifter gjør at oljeprisfallet har hatt en begrenset effekt på bensinsprisene i Norge, er ikke dette tilfellet i for eksempel USA. Den gjennomsnittlige amerikanske bensinprisen har siden i sommer falt fra 3,9 dollar pr. gallon (3,78 liter) til 2,7 dollar.

Ifølge en analyse fra Bloomberg New Energy Finance vil en bensinpris i USA på 3,34 dollar pr. gallon gi en markedsandel for elbiler i USA på 9 prosent innen 2020. Men med en bensinspris på 2,09 dollar, vil markedsandelen til elbiler bare stige til 6 prosent.

- Veksten vil ikke stoppe, men lavere oljepriser vil ha en dempende effekt, sa senioranalytiker Angus McCrone i analysehuset.

Solenergi-aksjer stuper Solenergiaksjer har fått hard medfart på børsene det seneste halvåret. Aksjekursen i amerikanske Sunpower er ned fra 40 til 25 dollar. First Solar-kursen er også ned tilsvarende, skriver Finansavisen.

Oljeprisfallet får hovedskylden, selv om bransjen føler at investorer generaliserer for mye innenfor energisektoren ettersom oljens bruk i strømproduksjon er svært begrenset.

Solenergiens konkurrenter er i hovedsak gass, kull og kjernekraft. Der solpaneler konkurrerer direkte mot olje er begrenset til områder uten tilgang til strømnettet, der solpaneler i økende grad erstatter dieselaggregater.

REC Silicon-kursen har falt mer enn både First Solar og Sunpower. Hovedårsaken er at selskapet blir rammet av kinesisk importtoll på silisium i lys av handelskrigen i solenergi mellom USA og Kina. Men gitt nedturen i solenergiaksjer globalt, har oljeprisfallet bidratt betydelig til kursfallet i REC Silicon, skriver Finansavisen.

Flere nyheter Tesla er hot - blant norske investorer
Tesla har snart solgt 6.000 biler i Norge De heteste aksjene på Oslo Børs