Oljeraffineri i Irak erobret av ISIL

De sunnimuslimske opprørerne ISIL sier de har tatt full kontroll over Iraks største oljeraffineri i Baiji, nord for Bagdad.

KAMPER: Røyken stiger fra oljeraffineriet i Baiji nord for Bagdad. Det skal nå være erobret av den sunnimuslimske ekstremistgruppa ISIL. Foto:EPA/STR
KAMPER: Røyken stiger fra oljeraffineriet i Baiji nord for Bagdad. Det skal nå være erobret av den sunnimuslimske ekstremistgruppa ISIL. Foto:EPA/STR Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet/NTB): ISIL har beleiret raffineriet i ti dager, men flere forsøk på å innta det store komplekset er blitt slått tilbake, melder BBC.

Baiji-raffineriet står for en tredel av Iraks drivstoff, og kampene har allerede resultert i rasjonering av bensin.

En talsmann for ISIL sier at de nå overlater raffineriet til lokale stammer, mens de selv fortsetter offensiven mot Bagdad.

BBCs korrespondent i Erbil, Jim Muir, sier det er avgjørende for ISIL å beholde kontrollen over raffineriet om de skal greie å holde kontrollen over områdene de har erobret i Nord-Irak, og forsyne Mosul med energi.

Amerikansk støtte USAs utenriksminister John Kerry uttalte i går etter å ha møtt med ledende politikere i Bagdad at USA ville gi Irak intens og vedvarende støtte.

Han sa at ISIL er en trussel mot Irak, og at de neste dagene og ukene ville være kritiske.

- Støtten vil være intens og vedvarende. Hvis Iraks ledere tar de stegene som trengs for å samle landet igjen, vil det bli effektivt, sa Kerry på den amerikanske ambassaden i Bagdad i går.

- Det er utrolig viktig at Iraks ledere danner en genuint inkluderende regjering så fort som mulig, sa han.

Prøvde å overtale Ifølge en BBC-korrespondent i Irak skal Kerry ha forsøkt å overtale de irakiske lederne om å heve seg over de sekteriske og etniske skillelinjene for å trekke landet tilbake fra randen.

President Maliki har lenge blitt kritisert for å konsentrere makten blant hans shia-allierte og utelukke andre grupper, inkludert sunni og kurdiske miljøer.

Tok grenseovergang I går meldte etterretningskilder i Irak og Jordan at sunniopprørere i Irak har tatt kontroll over den eneste grenseovergangen mellom Jordan og Irak, Turaibil. 

I tillegg til at opprørsgruppen ISIL har kontroll over store områder i Nord-Irak, har den irakiske hæren nå mistet kontrollen over Vest-Irak og flere grenseområder mot Syria og Jordan.

Fredag tok ISIl også Al Qaim og Abu Kamal på grensa til Syria, samt den nordlige byen Tal Afar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer