KAMPER: Røyken stiger fra oljeraffineriet i Baiji nord for Bagdad. Det skal nå være erobret av den sunnimuslimske ekstremistgruppa ISIL. Foto:EPA/STR
KAMPER: Røyken stiger fra oljeraffineriet i Baiji nord for Bagdad. Det skal nå være erobret av den sunnimuslimske ekstremistgruppa ISIL. Foto:EPA/STRVis mer

Oljeraffineri i Irak erobret av ISIL

De sunnimuslimske opprørerne ISIL sier de har tatt full kontroll over Iraks største oljeraffineri i Baiji, nord for Bagdad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): ISIL har beleiret raffineriet i ti dager, men flere forsøk på å innta det store komplekset er blitt slått tilbake, melder BBC.

Baiji-raffineriet står for en tredel av Iraks drivstoff, og kampene har allerede resultert i rasjonering av bensin.

En talsmann for ISIL sier at de nå overlater raffineriet til lokale stammer, mens de selv fortsetter offensiven mot Bagdad.

BBCs korrespondent i Erbil, Jim Muir, sier det er avgjørende for ISIL å beholde kontrollen over raffineriet om de skal greie å holde kontrollen over områdene de har erobret i Nord-Irak, og forsyne Mosul med energi.

Amerikansk støtte USAs utenriksminister John Kerry uttalte i går etter å ha møtt med ledende politikere i Bagdad at USA ville gi Irak intens og vedvarende støtte.

Han sa at ISIL er en trussel mot Irak, og at de neste dagene og ukene ville være kritiske.

- Støtten vil være intens og vedvarende. Hvis Iraks ledere tar de stegene som trengs for å samle landet igjen, vil det bli effektivt, sa Kerry på den amerikanske ambassaden i Bagdad i går.

- Det er utrolig viktig at Iraks ledere danner en genuint inkluderende regjering så fort som mulig, sa han.

Prøvde å overtale Ifølge en BBC-korrespondent i Irak skal Kerry ha forsøkt å overtale de irakiske lederne om å heve seg over de sekteriske og etniske skillelinjene for å trekke landet tilbake fra randen.

President Maliki har lenge blitt kritisert for å konsentrere makten blant hans shia-allierte og utelukke andre grupper, inkludert sunni og kurdiske miljøer.

Tok grenseovergang I går meldte etterretningskilder i Irak og Jordan at sunniopprørere i Irak har tatt kontroll over den eneste grenseovergangen mellom Jordan og Irak, Turaibil. 

I tillegg til at opprørsgruppen ISIL har kontroll over store områder i Nord-Irak, har den irakiske hæren nå mistet kontrollen over Vest-Irak og flere grenseområder mot Syria og Jordan.

Fredag tok ISIl også Al Qaim og Abu Kamal på grensa til Syria, samt den nordlige byen Tal Afar.