Oljeras på Oslo Børs

Svak oljepris trekker Statoil-aksjen markert ned på Oslo Børs torsdag formiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjekursene på Oslo Børs åpner ned torsdag formiddag. En svakere oljepris over natten og fall i tungvektere som Tomra og Opticom trekker hovedindeksene ned fra start av. Gårsdagens rentekutt fra den amerikanske sentralbanken gir ikke noe løft for det norske eller europeiske aksjemarkedene.

Etter drøye halvannen times handel ligger totalindeksen ned 0,7 prosent på 1.283 poeng, mens hovedindeksen, som justerer markedsverdien av selskapene etter hvor stor flyt det er i aksjen , er ned det samme på 189,5 poeng. Omsetningen er på 2,4 milliarder kroner.

Det er som vanlig størst handel i Statoil-aksjen, som faller 2,2 prosent til 67,5 kroner. Den ligger dermed 1,5 kroner under emisjonskursen for de instutusjonelle investorene, men fortsatt 1,5 kroner over nivået private inevstorer fikk kjøpe på. Morgan Stanley er største nettokjøper.

Det er generelt fall for oljeaksjer i hele Europa etter at oljeprisen i går falt nesten 1,5 dollar til det laveste nivået på 17 måneder. I Europa faller TotalElfFina og BP faller begge fire prosent.

Norsk Hydro faller ikke tilsvarende. Aksjen er uendret på 393 kroner.

Oil service-aksjene fikk skikkleig juling i USA i går. OSX-indeksen, som måler snittet av de største oil service-aksjene i USA, falt hele 5 prosent. I Oslo er utviklingen blandet. PGS er opp 3,2 prosent til 97 kroner, mens konkurrentene TGS og GGS er ned 1,4 prosent og 6,5 prosent til henholdsvis 143 kroner og 21,1 kroner.

Dagens største taper StepStone, som faller hele 26,5 prosent til ny bunnotering på 2 kroner. I går gikk selskapets toppsjef av, og det går nå opp for markedet at de uendelig mange rekrutteringstjenestene på nett slår hverandre i hjel. I Sverige antas det at det finnes 1.000 slike tjenester, og nå har nesten ethvert nettsted "stillingsbørser" som en del av tilbudet.

En rekke andre IT-selskaper dominerer taperlisten. Scandinavia Online raser til ny bunn på 6,5 kroner, og hele selskapet er nå verd under 300 millioner kroner. Godt under kontantbeholdningen. Fallet i dag er på 7,1 prosent.

TeleComputing faller 6,6 prosent til 18,5 kroner. I USA har Nasdaq-børsen begynt å tuppe ut enkelte ASP-selskaper fordi markedsverdien er for lav. TeleComputing er fortsatt verd en halv milliard kroner, og ville nok beholdt en Nasdaq-notering om den hade hatt det. ASP-selskapene Corio og USInternetworking har litt høyere markedsverdi enn TeleComputing.

Ironisk nok er et annet ASP-selskap, Intellinet, dagens vinner etter at selskapet har fått kontrakt med Telenor om ASP-løsninger. Aksjen er opp 9,4 prosent til 7 kroner. Ellers er det glissent på vinnerlisten.

DnB stiger 1,5 prosent til 41 kroner. Carnegie mener aksjen er billig uansett Storebrand-utfall.

I Europa er de store børsene ned over en prosent, tynget av fall i oljeaksjer og teknologi.