Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljerigg evakuert i natt

Stormen herjer norskekysten på sin vei nordover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En tredel av mannskapet på den britiske oljeriggen «Ocean Vanguard»Haltenbanken utenfor Nord-Trøndelag ble i natt evakuert.

Årsaken var at to av de åtte ankerkjettingene på riggen slet seg i 23-tida i går kveld. Dette er kjettinger som er festet til havbunnen for å holde riggen stabil under oljeboring.

- Ankerkjettingene slet seg på grunn av været i området. Det er sterk vind, og store bølger har skylt over riggen, sier Anne Marie Nerby i operatørselskapet Eni Norge til Dagbladet.no.

Italienske ENI-gruppen er operatør for letelisensen på feltet der den britiske riggen opererer.

Evakuert til Heidrun

Plattformsjefen om bord på «Ocean Vanguard» valgte å be Hovedredningssentralen for Sør-Norge om assistanse. Et helikopter fra Kristiansund var framme på riggen i 02-tida i natt. Til tross for vind opp mot sterk storm greide helikopteret å lande på helikopterdekket, og selve evakueringen av såkalte ikke-essensielle mannskaper forløp uten dramatikk.

- 23 ble evakuert til Heidrun-plattformen, men 63 er fortsatt om bord i riggen. Den har fortsatt seks ankerkjettinger, og er stabil, sier Nerby overfor Dagbladet.no.

Hun betegner situasjonen som under kontroll.

- Dette er selvsagt dramatisk, men det er en robust installasjon som er bygget for operasjoner i røft farvann, sier Nerby til NTB.

Høye bølger

Den gjennomsnittlige bølgehøyden på Haltenbanken var i natt opp mot 12 meter, men enkeltbølger gikk langt høyere. Ifølge operatører i området har været vært ekstremt den siste tida.

- Denne stormen er den siste i en kø av lavtrykk på midtnorsk sokkel, sier Anne Marie Nerby til Dagbladet.no.

Uværet har avtatt i morgentimene, men ennå røsker bølgene i oljeriggen.

- Vi har fortsatt beredskap, og Hovedredningssentralen er klare til å evakuere det gjenværende mannskapet dersom situasjonen skulle forverre seg, sier Nerby til NTB.

I morgentimene i dag vil Eni Norge sende et inspeksjonsteam ut til riggen, for å vurdere skadene og se om det lar seg gjøre å gjennomføre reparasjoner uten å slepe riggen til lands.

Ingen utslipp

Ingen ble skadd under nattens dramatiske hendelser ved «Ocean Vanguard», og skadene på riggen førte heller ikke til utslipp.

- Boringen ble rutinemessig stanset som følge av det dårlige været alt tirsdag ettermiddag, sier Nerby til NTB.

«Ocean Vanguard» eies av oljeselskapet Diamond Offshore i Aberdeen, og driver leteboring ned mot 4 000 meter dyp på ei blokk i nærheten av Kristin-feltet, om lag 200 kilometer vest for Kristiansund.

Storm i nord

Den kraftige vinterstormen som i går slo inn mot Vestlandet, er nå på full fart nordover. Senteret passerte i natt Sunnmørskysten, og ligger nå utenfor Helgeland.

Uværet skaper i morgentimene i dag problemer med veier og broer i Nordland. Blant annet er E10 stengt på fire ulike steder, og flere ferjesamband er innstilt.

- Det er dårlig vær her, men det er ikke meldt om alvorlige ulykker eller problemer i forbindelse med stormen, sier operasjonsleder Arne Evensen i Midtre Hålogaland politidistrikt til Dagbladet.no.

Seinere i dag er det ventet full storm i Troms og Vest-Finnmark.

DELVIS EVAKUERT: 23 av mannskapet på den britiskeide oljeriggen «Ocean Vanguard» ble evakuert i natt.
FULL STORM: Stormen slo imm mot Kråkenes fyr på Stad i går. Det ble målt vindkast på 140 kilometer i timen ved fyret. I dag er stormen på vei nordover.
EVAKUERT HIT: De 23 evakuerte ble fløyet til «Heidrun».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media