Oljeryddingen snart avsluttet

Haugesund: Oppryddingen etter «Green Ålesund» er i ferd med å avsluttes. 90 prosent av oljen som har lekket ut fra havaristen er tatt opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redningsmannskapet antar at de til sammen 120-130 tonnene med rein olje som har lekket ut i sjøen ved Bleivik utenfor Haugesund vil være tatt opp i løpet av dagen.

40 personer fra Statens forurensningstilsyn (SFT), Sivilforsvaret, Haugesund kommune og Norsk Folkehjelp jobbet på spreng tirsdag for å få ryddet opp etter «Green Ålesund» som grunnstøtte ved Haugesund sist fredag morgen.

SFT er bekymret for at skipet som ligger og vipper, kan skli av den hyllen det ligger på og dermed lage ytterligere oljesøl.

- Det blåser fralandsvind i området og det øker sjansen for at skipet blir liggende i posisjon. Men dersom vinden snur til nordvest, kan det gi dønninger som jobber med havaristen slik at den endrer posisjon, sier aksjonsleder og havnedirektør Odd Einar Mæland ved Karmsund interkommunale havnevesen.

Foreløpig har miljøvernmyndighetene i Haugesund kommune bare fått melding om en død fugl i forbindelse med oljesølet i området. Miljøvernsjefen i kommunen regner med at tallet på døde fugl er betydelig større, og har satt i gang et rapporteringssystem over omfanget hvor innbyggere i kommunen oppfordres til å melde fra om skadde fugler.

Nærmere 200 personer har de to siste dagene vært i sving i forbindelse med oljeaksjonen utenfor Haugesund. Kystvakten og SFT har hittil lagt ut nærmere 1.600 meter lenser utenfor havaristen. I tillegg er det plassert rundt 1.000 meter lettere lenser inne i Bleivik. Ytterligere oljevernutstyr som skal ligge i reserve, er kommet til aksjonsområdet.

(NTB)