Oljeselskap stuper på Oslo Børs - har falt 99,99 prosent

Problemene tårner seg opp i Norwegian Energy Company.

OLJE: Adm. dir. Svein Arild Killingland i Norwegian Energy Company. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
OLJE: Adm. dir. Svein Arild Killingland i Norwegian Energy Company. Foto: Eivind Yggeseth / FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Norwegian Energy Company ASA har ifølge en fersk børsmelding onsdag morgen mottatt informasjon om en uforutsett nedstengning av Huntington-feltet i oktober 2014.

Selskapet har også fått ny informasjon som indikerer behov for nedskriving av Oselvar- og Huntington-reservene.

Aksjen som er notert på Oslo Børs, stuper og har på det meste vært ned 67,5 prosent fra tirsdagens slutt på 8,3 kroner. Selskapets børsverdi ble barbert med 313 millioner kroner i løpet av noen sekunder på Oslo Børs.

Må skrive ned verdier Nedskrivingen er foreløpig anslått til å bli ca. 100 millioner kroner etter skatt, noe som tilsvarer ca. 25 prosent av dagens netto bokførte verdi.

Selskapet opplyser at dette er et foreløpig estimat som vil være gjenstand for videre vurdering inntil Norecos rapport for tredje kvartal blir offentlig i november.

«Nedskrivingen på Oselvar er ikke ventet å ha betydning for Norecos kontantstrøm eller likviditet i 2014 og 2015. Utviklingen på Huntington vil imidlertid påvirke kontantbeholdningen i 2015 og i påfølgende år, og den uforutsette nedstengningen gjør det usikkert om selskapet vil kunne oppfylle sine finansielle forpliktelser også mot slutten av 2014», heter det i meldingen.

Selskapet har vært i en presset situasjon i lengre tid og aksjen har falt 84,5 prosent i år. Fra toppen har aksjen falt 99,99 prosent!

Må finne løsning Sammen med sine finansielle rådgivere vurderer selskapet nå tiltak som vil være påkrevd for å etablere en langsiktig finansiell løsning, heter det i børsmeldingen.

Nordic Trustee som representerer selskapets obligasjonseiere, og SR-Bank som representerer kreditorene i selskapets letelån, blir holdt informert om situasjonen.
Noreco opplyser at det også arbeider med operatør og partnere i lisensene for fullt ut å forstå de nye reservoardataene og utrede muligheter som kan bedre produksjonen fra feltene.

Når det gjelder Huntington-produksjon i 2015, viser operatørens foreløpige budsjetter en vesentlig reduksjon sammenliknet med Norecos nåværende prognoser. 

Styrelederen går Noreco melder samtidig om store endringer i styret.

Styreleder Morten Garman har meddelt at han trekker seg med umiddelbar virkning. Samtidig trekker også styremedlem og største eier, den Monaco-baserte Erik Henriksen i Sabaro Investment, seg fra styret i selskapet. Sabaro eier 27,24 prosent av selskapet.

Styret vil i samråd med selskapets valgkomité på egnet tidspunkt vurdere om det skal innkalles til generalforsamling for å foreta eventuelt suppleringsvalg, heter det fra selskapet.

Adm. dir. Svein Arild Killingland i Norwegian Energy Company var ikke tilgjengelig for kommentar da Hegnar.no kontaktet selskapet onsdag formiddag.

Dyr lærepenge Nest største aksjonær i selskapet er Ståle Kyllingsstad og hans IKM Industri-Invest, med 16,4 prosent. På 3. plass følger MP Pensjon PK, som forvalter de meieriansattes pensjonspenger.

- Jeg har gjort noe bra og noe dårlig. Det som har overskygget alt er Noreco der vi har tapt store penger, uttalte Kyllingstad til DN i midten av september.

Han la til at lærdommen er at man skal være i store selskaper det er lett å komme seg ut og inn av.

Flere nyheter Scatec klar for børs torsdag - dette ble prisen
Jullum om PMI: Avtagende produksjonsvekst i Norge
EMGS lander lisensavtale i Barentshavet