Oljeselskapene bremser kraftig i investeringene

Det får Rystad Energy til å tro på dårlige tider for oljebransjen ut neste år.

VEKSTEN AVTAR: Adm. dir. Jarand Rystad i Rystad Energy spår at veksten i oljeinvesteringene vil falle kraftig i år og neste år. Foto: Iván Kverme
VEKSTEN AVTAR: Adm. dir. Jarand Rystad i Rystad Energy spår at veksten i oljeinvesteringene vil falle kraftig i år og neste år. Foto: Iván KvermeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Etter flere år med høy vekst i investeringene i oljebransjen, spår Rystad Energy at veksten nesten stopper opp i år og neste år, skriver Finansavisen.

- Vi tror på en nedkjøling i 2013 og 2014. Investeringsveksten i oljebransjen har vært høy i flere år, men i samme periode har oljeprisen falt. Da sier det seg selv at man begynner å nærme seg en skvis når utbyttene skal opprettholdes, sier adm. direktør i Rystad Energy, Jarand Rystad, til avisen.

Han viser til at vi nærmer oss en situasjon der oljeselskapene må begynne å styre etter kontantstrøm, som de alltid gjør i nedgangstider.

Ifølge analysehuset har investeringene i oljebransjen i snitt steget med 16 prosent årlig de siste ti årene, men nå mener Rystad at det går fra en høy prosentvis vekst til en lav prosentvis vekst.

Han spår at veksten i år og neste år vil falle til 4 prosent, og at veksten i snitt vil være på 5 prosent i året frem til 2020.

- I Norge blir det en avdemping av investeringsveksten, men vi ligger ofte ett år etter den globale syklusen, sier Rystad til Finansavisen.