Oljeselskapene griser mer

Oljeutslippene fra norsk oljeproduksjon er tredoblet siden 1993.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- 95 prosent av disse utslippene kommer jo fra vanlig produksjon og ikke uhell. Dette må oljeindustrien kunne rydde opp i, sier Bellonas Cato Buch til Dagbladet.no.

En fersk rapport fra Oljeindustriens Landsforening viser nemlig at oljeproduksjonen på norsk sokkel fører til stadig større oljeutslipp. Siden 1993 er utslippene tredoblet.

- Denne økningen er sammenfallende med produksjonsøkningen. Andelen av olje i produksjonsvann har ikke økt, sier HMS-medarbeider Bente Jardansen i Oljeindustriens Landsforening (OLF) til Dagbladet.no.

Bellonas Cato Buch er ikke fornøyd.

- Det er alvorlig at vi fortsatt har disse utslippene. De kan unngås, men det er jo et kostnadsspørsmål. Det er vanskelig å si noe om de langsiktige virkningene på miljøet, men at disse utslippene får konsekvenser er det ingen tvil om, sier Cato Buch i Bellona til Dagbladet.no.

Ikke bare svart

- Vi har hatt fokus på å begrense utslippene av skadelige kjemikalier. Disse utslippene går ned, sier Jardansen i OLF.

Hennes kollega, informasjonsdirektør Maiken Ims, mener heller ikke at det er noen grunn til å svartmale situasjonen:

- Fagfolkene mener at den totale miljøsituasjonen på norsk sokkel er god. Men vi holder høy aktivitet for å holde miljøstandarden på et høyt nivå.

Påvirker klimaet

Olje- og gassproduksjonen på norsk sokkel er også hovedårsaken til de siste ti åras kraftige utslippsøkning av gasser som påvirker klimaet.