Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljeselskapene kan få straff

BERGEN (Dagbladet): Regjeringen kan straffe oljeselskaper som ikke tar egne initiativ for å bedre sikkerheten i Nordsjøen. På grunn av flere alvorlige rapporter om sviktende sikkerhetskultur, vil nettopp disse forholdene bli tillagt betydning når en ny konsesjonsrunde lyses ut i høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statssekretær Sverre Bugge i Kommunal- og regiondepartementet sier til Dagbladet at han har en følelse av at oljeselskapene har gått fra å være proaktive til å bli reaktive i forhold til spørsmål om helse, miljø og sikkerhet.

- Ambisjoner

- Tidligere hadde flere oljeselskaper egne ambisjoner for sikkerhetsarbeid, som de drev fram på eget initiativ. Det ble gjort som en del av posisjoneringen før nye konsesjoner skulle tildeles. I dag er det blitt slik at de følger opp pålegg fra Oljedirektoratet, men de gjør ikke mer enn de må. Lønnsomhetspresset i bransjen gjør at selskapene ikke anstrenger seg mer enn nødvendig, sier Sverre Bugge.

De høye oljeprisene den siste tida har ført til at interessen for nye konsesjonstildelinger på norsk kontinentalsokkel er sterkt økende. Det er en passende anledning for regjeringen til å vise om de mener alvor med oljearbeidernes sikkerhet når den såkalte Nordsjørunden blir lyst ut i løpet av september.

Oppførsel

- Da vil vi vurdere selskapenes totale oppførsel i Norge og andre steder i verden. Det gjør vi først og fremst for å sikre oss de beste operatørselskapene. I den sammenhengen er det ikke smart å ha dårlig vedlikeholdsprogram og svak sikkerhet på de plattformene de opererer i dag, sier departementsråd Karl-Edwin Manshaus i Olje- og energidepartementet.

Arbeidstakerorganisasjonene har krevd økte ressurser til Oljedirektoratet for å få styrket kontrollapparatet på sokkelen, men statssekretær Bugge sier at han ikke har fått noen signaler fra direktoratet om at det er nødvendig.