UTSIRA / OLJE: Advokat og partner i Arntzen de Besche, Dag Erlend Henriksen, mener at oljeselskapene kan ha en sak. Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen
UTSIRA / OLJE: Advokat og partner i Arntzen de Besche, Dag Erlend Henriksen, mener at oljeselskapene kan ha en sak. Foto: Håkon Sæbø / FinansavisenVis mer

Oljeselskapene kan ha en sterk sak i retten

Hvis oljeselskapenes kostnadsanslag for elektrifisering av Utsirahøyden er riktig, vil de ha en sterk sak i rettsapparatet, sier olje- og energiadvokat Dag Erlend Henriksen i Arntzen de Besche.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Oljeanalytiker Hans Henrik Ramm uttalte i Finansavisen mandag at opposisjonens ønske om å pålegge full elektrifisering av Utsirahøyden kan være lovstridig. Han påpekte blant annet at de tilhørende kostnadene og forsinkelsene kan bli oppfattet som grovt urimelige.

Partner Dag Erlend Henriksen i advokatfirmaet Arntzen de Besche jobber til daglig med energirelaterte juridiske spørsmål, og mener oljeselskapene kan ha en god sak i rettsapparatet, skriver Finansavisen.

- Utfallet i enhver sak vil avhenge av faktamaterialet det er besluttet på bakgrunn av. Vil det være en fornuftig tiltakskost for reduserte utslipp? Hvis tiltakskostnaden er på de nivåene som oljeselskapene opererer med, vil de ha en sterk sak, sier Henriksen, til avisen.

Usikker effekt Faktagrunnlaget i saken er ennå uvisst. Selv om opposisjonen krever full elektrifisering av Utsirahøyden, har saken ennå ikke vært behandlet i Energi- og miljøkomiteen.

- Det er bekymringsfullt at man skal fatte et så viktig vedtak med en så stor teknologisk usikkerhet. Det er en fordel å ha alle fakta tilstede, slik at man vet med sikkerhet at man oppnår den effekten man er ute etter, sier Henriksen, som også har erfaring fra Olje- og energidepartementet. Han mener det er usikkerhet om kraften som skal forsyne Utsirahøyden er «ren», og at det vil bli gjenstand for debatt fremover.

- Hvis oljeselskapene får påbud om elektrifisering og klager på den, vil sannsynligvis Norges vassdrags- og energiverk (NVE) bli bedt om å utarbeide en rapport. Det er de som kjenner kraftmarkedet best, og som har reell kompetanse til å vurdere konsekvensene for kraftforsyningen av at det introduseres en så stor ny forbruker som det Utsira vil representere.

- Så de tekniske ekspertene i NVE vil få en nøkkelrolle?

- Ja, jeg tror det. Man må vite med sikkerhet at den kraften som leveres til Utsira ikke vil komme fra kullkraft i Danmark eller oljekraft i Sverige, og det er det NVE som har greie på, sier Henriksen til Finansavisen.

Kattepine Henriksen forklarer at Energi- og miljøkomiteens innstilling ikke er rettslig eller direkte bindende for selskapene, men er å betrakte som en instruks til regjeringen. Hvis regjeringen ser bort fra komiteens innstilling kan imidlertid Stortinget instruere regjeringen eller treffe vedtak i lovs form.

Advokaten er høyst usikker til om oljeselskapene vil ønske å ta rettslige skritt i saken, ettersom det vil føre til store forsinkelser. Han påpeker at Energi- og miljøkomiteens innstilling er ikke bindende, men Stortinget kan instruere regjeringen til å ikke godkjenne en utbyggingsplan som ikke inkluderer full elektrifisering.

- Det setter regjeringen og Olje- og energidepartementet i en rettslig kattepine. Det er de som eventuelt skal begrunne og pålegge selskapene å elektrifisere, og det må gjøres på en juridisk vanntett måte, sier han til avisen.

Sånn sett har saken likhetstrekk med Bondevik-regjeringen som gikk av i 2000, etter at opposisjonen på Stortinget krevde å få omgjort utslippskravene for gasskraftverket på Kårstø.

Flere nyheter - Det vil sette tusenvis av norske arbeidsplasser i fare
Ikke en bonde her vil ha subsidiene tilbake
OnklP etter konkursen: - Bare slurv

UTSIRA / OLJE: Oljeekspert og tidligere statssekretær i olje - og energidepartementet, Hans Henrik Ramm, mener pålegget om full elektrifisering av Utsirahøyden kan være lovstridig. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
UTSIRA / OLJE: Oljeekspert og tidligere statssekretær i olje - og energidepartementet, Hans Henrik Ramm, mener pålegget om full elektrifisering av Utsirahøyden kan være lovstridig. Foto: Iván Kverme / Finansavisen Vis mer