Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljeselskapenes største utfordring noensinne

Det er ingen tvil om at Statoil går tøffere tider i møte.

Eldar Sætre:  Sliter med lav oljepris. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix.
Eldar Sætre: Sliter med lav oljepris. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): «The biggest challenge in the industry's history», er tittelen på Swedbanks nye Statoil-analyse, der meglerhuset gjentar en nøytral-anbefaling på Statoil og kursmålet på 125 kroner.

Fredag omsettes Statoil-aksjen for 121,90 kroner, ned 0,49 prosent.

Negativ kontantstrøm Ifølge analytiker Teodor Sveen Nilsen vil Statoil ha en negativ fri kontantstrøm på 32 milliarder kroner til neste år hvis oljeprisen forblir på 40 dollar pr. fat. Etter utbyttene er betalt, vil tallet bli på hele 55 milliarder kroner.

«I et slikt oljeprisscenario venter vi at Statoil kutter ut alle investeringer utenom Johan Sverdrup samt andre forpliktede investeringer. Kontantstrømmen med en oljepris på 40 dollar representerer kanskje den største utfordringen noensinne for Statoil og hele bransjen», skriver analytikeren.

Swedbank venter, som de fleste andre, at Statoil vil utbetale 1,80 kroner pr. aksje hvert kvartal neste år, noe som tilsvarer totalt 23 milliarder kroner.

75 dollar Oljeprisen må handles til rundt 75 dollar i gjennomsnitt neste år for at Statoil ikke skal ha en negativ fri kontantstrøm før utbytte, skriver Finansavisen fredag.

Men selv på 85 dollar pr. fat neste år, vil Statoil fortsatt ha en negativ fri kontantstrøm etter at utbyttene er betalt.

 «Massive strukturelle endringer og utenfor boksen-tankegang må til for å rebalansere Statoils kontantstrøm for å unngå for høy finansiell gearing», heter det i analysen.

Flere nyheter Sjefanalytiker om boligprisene: - Vi kan godt få et prisfall
Boligkjøperne har blitt mer kresne
Prisene på borettslagsboliger er uendret
- Beste hyttemarked på ti år

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media